APT Creative Commons License 2002.01.25 0 0 3639
TE_O: Azért a gyártási precizitás jelentőségét - legalábbis a gátló és a gátszerkezet elemeinél - szinte nem is lehet eléggé komolyan venni! Gondold végig, egy nap alatt egy másodperc eltérés kb. 0.0016%-ot jelent! Ilyen pontossággal semmiféle finommechanikai konstrukció sem tud készülni, tehát már magába a konstrukcióba kell beépíteni a pontatlanságok kiküszöbölésének a lehetőségét. De beállítani csak statikus eltérésekre lehet valamit, egy lötyögő tengellyel semmit sem lehet kezdeni. Ergo - bizony nagyon fontos a finom kidolgozás, akár utánmunkálás formájában is! Bimetál billegőt szép számmal alkalmaztak - alkalmaznak precíziós karórában is. A kompenzációnál pedig valószínűleg félreérthettél valamit, én éppen azt hangsúlyoztam, hogy a kompenzált (csavaros-bimetál) billegő az, amelyhez még hozzá lehet nyúlni, egy sima glucidur billegő ugyan gyárilag eleve kiváló tűrésű és kompenzáltáságú (természetesen a hozzávaló hajszálrugóval együtt kezelve), de jobb az már nem lesz a gyárilag sikerültnél.
- A ChronoSwiss számos általa alkalmazott werken nagyon sokat módosít, van, ahol billegőt is cserél. A 7750-re épülő órákban éppen nem (az amúgy eleve glucidur-nivarox összeállítású). De G.R.Lang is nagyon szereti a kompenzált billegőt, ahol cseréli, ott - amennyit láttam - ilyenre cseréli a billegőket.
- Abban pedig nagyon is a lényegre tapintottál, hogy kijön az ETA-tól is rengeteg olyan werk, amelyet kevés értelme van finomítgatni, már eleve nagyon jó, további finomításokkal inkább már csak drágább lesz (és esetleg látványosabb), valóban jobb nemigen.

MESSERSCHMITT: Úgy "pofára" nekem mégis jobban tetszik a NOMOS féle kivitel, mint a BLANCPAIN... Az ETA 7001-en meg nem hiszem, hogy a lényeget tekintve nagyon sokat pisztergálna bármelyikük is, az ugyanis eleve precíziós werknek készült, és "mezítlábas" állapotában is meg tud a COSC előírásainak felelni, csak rendesen be kell állítani. Persze egy hosszabb járástartalékú rugó, pontosabb behangolást lehetővé tevő hajszálrugókulcs így is emeli az értékét.

GLASHUETTE: Ez most nem egészen értem. A régebbi kronográfmechanizmusokon szinte soha nem alkalmaztak kőcsapágyazást, és a maiakon sem jellemző. Sőt, az a helyzet, hogy a stopper kerekeinek kell, hogy legyen egy előírt holtjátéka, mert ezek oldalirányú terhelést is kapnak, így túl szoros illesztéssel megszorulhatnak. Ha a számlálókerekeket felül is csapágyazzák, akkor ott már köves csapágyakat alkalmaznak. De ettől még nem lesz jobb, vagy rosszabb egy kronográf! A polimer műanyagok pedig - amennyiben nem kapnak mechanikus terhelést és UV fényt - sajnálatos módon (környezetvédelem...) a világegyetem legstabilabb, legelpusztíthatatlanabb vegyületei. Túlélik a fémeket - a nemesfémek kivételével. Egy mezei közdarabnak tehát miért ne felelne meg? A 7750 nem készült eredetileg luxuswerknek, és ezzel együtt minden, aminek benne kellene lennie, az benne is van. Nekem inkább már éppen az a gondom, hogy - a Számodra és számomra is nagyon fontos - műszaki színvonal és exkluzivitás szubjektív, mérőszámokkal nem megfogható többletén kívül nehezen tudnám megmondani, hogy mivel is kapok többet egy Rolex Daytonától, vagy egy El-Primerótól a 7750 egy korrekt módon utánmunkált, szépen kivitelezett, igényesen tokozott (mondjuk O+A, Longines, ChronoSwiss, NIVREL) kivitelével szembeállítva? Pontosság, megbízhatóság, várható élettartam - ezek mind versenyképesek a 7750 esetén is (hangsúlyozom, nem a 17 köves alapwerkről beszélve)! Ezzel együtt természetesen engem is az előbbiek, és nem a 7750 lelkesít fel jobban, csak ne akarjuk megint a "szerelemből" tett dolgokat észérvekkel mindenáron megmagyarázni!
Amúgy az OM cikke örömömre megerősített azon gyanúmban - amelyet eddig nem fogalmaztam meg nyilvánosan - hogy a Rolex új kronográfjához valószínűleg nincs sokkal több köze a Rolexnek, mint az előző El-Primeróból leszármaztatott werkhet. Előbb-utóbb valamelyik szakíró úgyis veszi mágának a fáradságot, és szétszedve-beérve majd megállapítja, hogy ez a werk pontosan mely FP bázison készült, és akkor már a Rolex sem nagyon tagadhatja le a dolgot. Nem mintha igazán fontos lenne a dolog...

ORAGYUJTEMENY