Pár gondolat az eddig elhangzottakhoz: (Bocs, hogy nem név szerint, de hasonló témákat feszeget mindenki.)
1. Tényleg jó ötletnek tűnik, hogy a településeknél védekezzünk, mivel Mo. alapvetően sík terep. Ebben az esetben viszont, mivel ezek fix pontok, gondoskodni kell arról, hogy az ellenségnek ne legyen tüzérségi fölénye, mert akkor a mi mereven védekező csapataink ellen azt brutálisan ki fogja használni. Különösen félnék ilyen esetben az orosz rakétavétőktől, rövid idő alatt félelmetes zárótüzet tudnak lőni, és viszonylag gyoran állnak tüzelőállásba, nem tart olyan sokáig a telepítésük, mint a csöves tüzérségnek. Szerintetek a "légi fölényünk" mennyire tudná ezt ellensúlyozni?
2. Az az egyéni felszerelés tényleg több lesz, mint 100E, legalább is, ha mindent beleszámolunk. Ennyiből egy nyári alapfelszerelés jön ki, közepes minőségű dolgokkal. Van egy (kicsit öszvér) ALICE felszerelésem, nagyjából tudom. (Egyébként a PLCE sokkal jobb, ha már itt tartunk. Aki volt a C+D-n, ott kinn volt egy tesztelés alatt álló magyar-német webbing is, nem tűnt rossznak, csak hát mire az elterjed. Még a mellényváltozat is jobbára csak a szerződéseseknél van. Egyébként tényleg külön kell tartani a golyóálló mellénytől.)
3. bbtermi, miféle 88mm-esről beszélsz? Azért azzal már a T-55-öt sem biztos, hogy ki tudnád lőni! (Mármint ha a Flak 18/36-ra gondoltál.) Egyébként nemrég vonták ki a 100mm-es T-12c pct. lövegeket a hadrendből.
4. A légtérellenőrzőket lehetne mondjuk a visegrádiakkal közösen üzemeltetni, akkor már nagyjából kigazdálkodható lenne a költségük.
5. A forgószárnyasokból tényleg ki kellene tölteni a CFE-keretet, légifölény mellett nagyon hatékonyak tudnának lenni. Egyébként meg a csapatlégvédelmet tényleg meg kellene erősíteni--vagy inkább újra létre kellene hozni? Mert azok a Mercedes-alvázra pakolt "ceruzák" szerintem elég nevetségesek, maximum terroristák tudnának velük utasszállítókra vadászni. (Hogy kit kentek meg, hogy pont ezt vegyük a Stinger helyett???) A Stingerre építve meg lehetett volna oldani a pontvédő rakéta problémáját, a gyalogostól a helikopterig. Egyébként meg venni kellene vagy Gepárdot (mint a románok), vagy valami Tunguzka-félét. Apropó, szerintetek házilag nem tudnának valamit összehozni? Vannak T-55 alvázaink, lgv. gá.-k, vagy az elektronikát nem tudjuk megcsinálni?
Egyébként fogószárnyasból nem tudom, mi a bajotok a Mi-24-gyel, szerintem máig az egyik legjobb, elektronikailag kellene fejleszteni, meg esetleg valami ütősebb nyugati pct. rakétával felszerelni. A korlátozások miatt olyan kellene, ami szállítóként is alkalmazható, ebben az oroszok jobbak.
6. A határontúliak kérdésébe tényleg ne menjünk bele, nagyon durva lenne, ha idáig fajulnának a dolgok. Egyébként tényleg minél több, az ellenség hátába dobható 8-12 fős teamre lenne szükség, ezek ez esetleg előrenyomuló ellenség életét is nagyon meg tudnák keseríteni.
7. A védekezés közben nem kell lemondani a helyi ellentámadásról, a németek azt nagyon szépen csinálták keleten '43 után, rengeteg időt lehet vele nyerni, ha az ellenfelet kibillentjük az egyensúlyából. És nekünk most idő kell!
8. Tényleg fontos lenne, hogy a hadsereg "a központban" legyen, tudják az emberek, hogy van, és hogy fontos. Ehhez persze az kellene, hogy legyen mivel kiállni, mert a mostanit tényleg inkább dugdosni kell... Egyetértek bbtermivel, már ami az állomány kiválasztását és felkészítését illeti, és ahogy már korábban is mondtam, minél inkább "helyi" szinten kellene tartani a dolgokat, sokat nyernének vele, nem csak anyagilag.
9. Úgy látom, tényleg mindenki egyre hosszabbakat ír. De ha olyan jól esik, végre arról beszélgetni, ami érdekel/fontosnak tartok.