Hamburger Creative Commons License 2002.01.24 0 0 30
Kedves MoDS!

A mobilitás szükségességében teljesen egyetértünk. De ezt már mások és jóval korábban is felismerték. Itt nem is azzal van a baj, hogy nem lennének mobilak a csapataink, csupán azzal, hogy azok a mobil eszközök már elavultak és nem felelnek meg a kor követelményeinek. A Honvédség méreteit már nem csak a mi kívánságaink, hanem a már emlegetett CFE-szerződések is meghatározzák. Ha jól emlékszem, akkor annak alapján még lehetne nagyobb a hadseregünk. Ha megnézed a honvédelmi honlapot (www.honvedelem.hu), akkor láthatod, hogy jelenleg szf-i szinten a harcolókat 3 gépesített dd és egy könnyű vegyes ezred képezi. Ez nem valami sok, kb. egy ho-nak megfelelő erő.

A tartalékosokból nem hogy kevesebb kell, mint az aktív hadsereg létszáma, hanem több kellene. Legalábbis egy elhúzódó fegyveres konfliktus (háború) esetén, ahol komolyabb emberveszteségek is felléphetnek!

Anélkül, hogy belemélyednék a "Vajdasági - témába", csak annyit, hogy ez valóban egy sikamlós téma, de az szerintem nem megoldás, amit mondasz. Nemzetközi előírásokat megszegni nem jelenti azt, hogy egy másik, magát jogosultnak tartó fél is jogosulttá válik ugyanarra! Én azért sokkal-sokkal finomabban fogalmaznék az ilyen témában! Az egy dolog, hogy a nevezett szomszédunk valószínűleg még mindig komolyabb katonai potenciállal rendelkezik mint mi (Azért még a NATO sem "mert" szf-i támadást indítani a jugók ellen!), de ugyanakkor az sem biztos, hogy mi is ugyanúgy hivatkozhatnánk az emberi jogok megsértésére egy ilyen támadással, mint ahogy tették azt az amerikaiak! Az esetleges következményeken esetleg elgondolkoztál?

Helikopter téma: Kihasználva az Általad tett ajánlatot, most kötekedni fogok! (Jól esik a májamnak!) Amiket leírtál, azok többé-kevésbé megállják a helyüket. Hol nem? Szeretném Yossert védelmembe venni. A modern harci helikopterek némelyikét bizony ellátták levegő-levegő rakétákkal is! (Már a Cobra kései változatain is volt ilyen!) Igaz, ezek kis hatótávolságú rakéták (pld: AIM-9-es, vagy még korlátozottabb képességű Stingerek), de egy kis védelmet csak biztosítanak a helikoptereknek a repülők elleni harcban is. (Ha más nem, akkor pszichikailag!) Abban igazad van, hogy ezeket a rakétákat nem pont ebből a célból kapták a helikopterek, sokkal inkább az ellenséges helikopterek elleni hatékonyabb fellépésre. Most nem mondom azt, hogy nézd meg a Tűzmadárakció című amerikai leánymesét, de ha más nem, akkor matematikailag van rá némi esély, hogy egy jól képzett pilóta némi szerencsével akár egy vadászt is leszedjen. (Itt mondjuk nem ártana egy szakember véleménye sem! Majd keresek egyet!) A németek és a franciák az új fejlesztésű Tiger/Tigra-t akarják használni, de késik a rendszerbe állítása. A hollandok, sőt a lengyelek is vevők lennének rá. Az angolok Apache-kat vettek. Az olaszoknak van saját Augusta-változatuk. A svédek még mindig a jó öreg BO-105-ösöket használják, ami a németeknél is rendszerben van. Ez pc.elhárító helikopter, nem harci!

Szerintem Yosser a szállító helikopterekre gondolt a katasztrófa elhárításnál. Erre bőven akad példa. Még a homokzsákot is elbírják! (Azért "szállító"!)

A helikopterek hátrányairól már én is írtam. A katapultálási gondokat azért nem írtam, mert a mai eszközök zöménél ez még valóban nem megoldott. Viszont az új konstrukcióknál már gondoltak erre is. Kísérletek folynak a lefelé történő katapultálásra (földközelben nem biztos ,hogy hatásos!), vagy a rotorlapátok "levetése" utáni hagyományos katapultálással is. Ha az emlékezetem nem csal, akkor a MI-28-asnál ez már így is működik. (K-37-es katapultülés.)

A készültséggel kapcsolatban arra gondoltál, hogy repterenként a magyar vadász-állomány kb. egyharmada (1.szd!) folyamatosan a gépben ül? Szegény pilóták!

A Shilka becsületes neve ZSZU-23-4. Egy PT-76-os futóműhöz hasonlóval rendelkező alapra szerelt, önálló lokátorral ellátott, 4 db 23 mm-es gépágyúval felszerelt önjáró légvédelmi komplexum. A Tigerre és a fenti adatok alapján a Shilkára is Neten rákereshetsz az eszközökre. Ha megadod az emailedet, átküldök róluk pár képet.

Üdv: Hamburger

Előzmény: Hamburger (29)