belfera Creative Commons License 2002.01.18 0 0 56
Halihó Christopher!

Már itt is vagyok, ahogy megígértem.

1. A lehetőségek már eddig is ismertek voltak (edzőmeccsek, edzők- ill. játékosok cseréje a két klub között, továbbképzések, kelet-európai edzőközpont létrehozása Körmenden, pénzügyi támogatás - Benetton Körmend, mily szépen is cseng), most az a kérdés, hogy mi az ami belátható időn belül megvalósulhat. Én eddig egy edzőmeccsről tudok, ami már létrejött. Remélem a fiúk remek játékkal végleg meggyőzik az olaszokat, hogy érdemes együttműködnie a két klubnak, és nem akadnak meg a kapcsolatok "Enternet-Internet szinten".

2. A mai magyar politikától szerintem is jobb távol maradni, bár az is igaz, hogy a klubnak minden fillérre szüksége van. Viszont így a választások előtt elég bizonytalan ez az egész sporttámogatás, főleg, hogy remélhetőleg most egy olyan 4 év következik, amikor a sport - különösen a focsi - és az országimázs - jogosan - hátrébb kerül a fontossági sorrendben. Szóval inkább a Benetton-t kellene valahogy "befűzni".

3. Ez az a cikk, melyre utaltál? Ha igen, akkor szerintem nem olvastad elég figyelmesen.

Kosárlabda: Feldobott Budapest?
Tervben az itthoni európai centrum és a magyaros "déli régió"

A lényeg: Budapestnek esélye van arra, hogy nemsokára európai kosárközponttá váljék. És most: ami mögötte van.
Mint azt a Globus elnevezésű horvát napilap legutóbbi számában közzétette, a "déli régió" elitbajnokságának részvevői bővítésen gondolkodnak, s a hazájuk bajnokságában nem szereplő legjobb horvát, szlovén, bosnyák, valamint montenegrói férficsapatok mellé szeretnék bevonni Ausztria, Jugoszlávia, nem utolsósorban Magyarország együtteseit. Az ismert gumigyártó és -forgalmazó cég nevét viselő küzdelemsorozat kiterjesztését - az információ szerint - egy nemkülönben világhírű sörmárka forszírozza, amely főszponzorként "szállna be", miközben több, a banki, a távközlési, illetve a híradástechnikai szektorban érdekelt cég jelezte, ugyancsak szívesen támogatná a nemzetközi megméretést. A lap beszámol arról is, hogy a déli versenysorozat már most "bejött", nem csupán a mérkőzések színvonalát, hanem a bevételeket illetően is: a híres horvát alakulat, a Cibona Zagreb például 680 ezer dolláros - hozzávetőleg 185 millió forintos - bevételt könyvelhetett el.

Eddig hát a bevezető, amelynek nyomán több gondolat is fölvetődik. Mindenekelőtt az, hogy milyen szép lenne, ha a tervek megvalósulnának, és a Sopron, valamint a Pécs által képviselt női vonal mellett a férfiak is élesben gyakorlatozhatnának "Cibonák" társaságában. A hírt rögvest továbbítottuk Bodrogváry Ivánnak, a hazai kosárlabda-szövetség főtitkárának, aki nem lepődött meg a fölvetésen, ám nem is erősítette meg azt.

- Nehezen tudom elképzelni, hogy magyar csapatok egyhamar bekapcsolódnának a sorozatba, noha semmiképpen sem zárom ki a részvételt - reagált a főtitkár. - A szakmai véleményem az, hogy az itthoniaknál jóval erősebb együttesek játszanak abban a bajnokságban, de a Kaposvárnak és a Paksnak a Korac Kupa csoportmérkőzésein mutatott produkciója bizonyítja: ha egy klub csak kicsit is komolyan veszi magát, már nagy dolgokra lehet képes. Konkrét érdeklődésről mindenesetre még nem tudok, de ez nem meglepő, mert hatalmas változások várhatók az európai kosárlabdaéletben.

Ami a megpedzett "hatalmas változásokat" illeti, annyi bizonyos, hogy a májusban tartandó Európa-konferencián az eleddig a FIBA égisze alatt működő európai szövetség kiválik a szervezetből - futballhasonlattal: a kosárlabdában is lesz FIFA és UEFA -, ezen- kívül módosítanák a kontinens hagyományos versenyrendszereit. Bodrogváry amondó, hogy a férfiaknál a Saporta és a Korac Kupa sem élvezi teljes mértékben a bizalmat, miként a nőknél a Ronchetti Kupa folytatásáról is megoszlanak a vélemények.

- Bár még nincsenek kimunkálva az ezzel kapcsolatos tervek, májusban biztosan az asztalra kerül néhány javaslat - mondta Bodrogváry. - A különváló szövetség központjáról azonban már most zajlanak a háttérbeszélgetések, és ezek alapján azt mondhatom, hogy Budapest, Bécs és Prága közül jelenleg a magyar fővárosnak van a legnagyobb esélye.

A kérdésre, hogy minek köszönhető ez, a főtitkár azt válaszolta: nem szeretné, ha nagyképűnek tűnne, de részben annak a lobbizásnak, amelyet ő személyesen folytat az ügyben; részben pedig annak, hogy az európai vezérkar görög vezetője, George Vaszilakopulosz felismerte az ebben rejlő lehetőségeket.

- Budapest több szempontból is ideális helyszín: a lehetőség gazdasági, geopolitikai és egyéb vonatkozásait talán nem kell ecsetelnem. Emellett az is hangsúlyos tényező, hogy Prága drága, Bécs pedig nem nagyon töri magát.

Tényleg különleges alkalom: a "budapesti" szövetség erősebb volna, mint a magyar.
---------

Bár kétségkívül nyernénk vele, de én személy szerint nehezen tudom elképzelni, hogy ne egy nyugat-európai város legyen a központ, hanem a mi gyönyörű fővárosunk.

Ha viszont valóban csak Budapest, Prága és Bécs jelöltek a székhely szerepének betöltésére, akkor elég jók az esélyeink.

Én is kérdeznék:

Mit szóltok a cikkben említett "megújult Szuperligában" történő esetleges magyar szerepléshez?

Hajrá Körmend!

Előzmény: ChrisClay (52)