Egy fantasztikus filmnél nyilván fel kell építeni az előzményeket, hogy értse szegény filmnéző hova is csöppent. Ide tartozik a virágzó Köztársaság melyet aztán kikezdenek a rossz fiúk majd szépen elsöprik és a helyébe diktatórikus kormányzás lép. Ez eddig szép általános. A fő motívum az erő és felhasználói a Jedi lovagok (és egyéb rendek) akik pártállásuktól függően az egyik vagy másik oldalon állnak. Ez is szép általános. Adva van egy rossz fiú aki a jó oldalról indult de megtévelyedett és most ő a fő gonosz. Ez megint szép általános csak ezen a héten 3 ilyen filmet láttam (Pl Goldeneye). Adva van egy fiatalember akinek csúf módon meggyilkolják szüleit és nevelőit és ezért bosszút forral a gonosz ellen. Ez eddig mind 77 magyar népmese. Akad egy segítőtársa aki neveli is a fiút. Furmányos módon kiderül, hogy pont a főrossz volt az aki elintézte a jó fiú minden rokonát (ez is Benedek Eleki fordulat) és így még inkább szurkolunk, hogy vesszen a gonosz.
Talán a fentiekből is kiolvasható, hogy Lucas szépen merített a legendás mesékből és mondavilágokból és mindegyikből kivett egy-egy elemet. Én ezekből semmi konkrétumot nem tudok kiolvasni (sem a regényből, sem a forgatókönyvből) amely azt mutatná, hogy a New Hope forgatásánál tudta, hogy Han Solo és Leia egymásba szeretnek, hogy Luke apja Vader, hogy Luke és Leia testvérek, hogy léteznek Lépegetők, hogy lesz még egy Halálcsillag és, hogy a sorozat végén Luke levágja apja kezét majd az megöli az Uralkodót.
De, mint mondtam ez egyáltalán nem csorbítja a Trilógia fantasztikusságát csak Lucast emelné a mennybe azt pedig nem kellene.
Valahogy Lucas imádja a ködösítést. 30 újságnak 30 félét nyilatkozik és imádja, hogy mindenki találgat. Addig is róla beszélnek. Egy példa: mai napig senki nem tudja pontosan azt az egyszerű dolgot, hogy a THX a filmjéről kapta a nevét vagy a kifejlesztőjének neve után Tomlinson Holmans eXperience. És ez neki így jó.