BZoltan
1999.03.08
|
|
0 0
16
|
Udv mindenkinek,
Gondolkodtam, hogy hozzaszoljak-e a topichoz, de aztan csak nem birtam ki, mert ugy latom sokan csak a sajtobol tudjak, hogy mi is az a multiceg. Eloszor is nem minden multiceg olyan mint nehany uditoitalgyarto "company", nem igaz, hogy kihajtjak az emberbol a szart es nem igaz, hogy nem fizetnek meg erte csak manager szinten. Az sem igaz, hogy nem veszik emberszamba a kollegakat es ugy alltalaban nem kivetelnelkuli seggfejek a kik fiatalon dolgoznak nagy cegeknek.
Ami viszont igaz es fontos.
Lehet, hogy nehanyatoknak van akkora elettapsztalata es tokeje, hogy kockaztasson egy sajat uzlet inditasat, de nekem speciel mind a 22 evemmel erre nem volt es nincs is lehetoseg. Viselje csak a ceg a kockazatot, engem meg fizessen meg a munkamert.
Alltalaban a felveteli eljaras tanylag maceras, de az teny, hogy szeretnek tudni milyen emberrel fognak dolgozni. Azok a tobb napos interviewek amikrol remtortenetek mondnak sajnos igazak. Egy fejvadasznak mar mondtam egyszer, hogy csak akkor veszek ilyen reszt, ha utanna kiprobalhatom en is fonok titkarnojet 2-3 napig. Vegulis en is tudni akarom, hogy hol fogok dolgozni. Szoval semmi nem kotelezo es esetleg pozitiv is lehet egy cegnel, ha nem mesz bele minden baromsagba.
Az, hogy mennyire veszik emberszamba a dolgozokat az nagyon ceg es fonok fuggo. De ahol egyutt (!) akarnak dolgozni valakivel ott odafigyelnek a kollega szemelyiseger is.
A kulfoldi kiluldetesrol meg annyit, hogy ha szerencses munkat kap valaki akkor nem 4-5-6 ev kell egy lakasra, hanem fel es kozben jol is el az ember. Vege van am mar annak a korszaknak ahol a magyar szakember vendegmunkasnak ment ki. Manapsag megbecsulik a magyar szakembert es piszokul meg is fizteik (nem ritkan a helyi fizteseknel joval magasabbat kapnak), nem ugy kezelik oket mint idegeneket.
Na ez van, persze aki arcoskodik ezzel az mindig gyanus. De az is szar, hogy aki tenyleg egy jo cegnel dolgozik annak szinte el kell ezt titkolni mert sokan alapertelmezesnek veszik, hogy aki egy multinak dolgozik az nagykepu, uresfeju berrabszolga. |
|