cosmopolitan Creative Commons License 2002.01.15 0 0 5972
Csak egy pillanatra kontarkodnek ebbe bele, felszinesen mert eppen uton vagyok.
Szamomra, mint viszonylag frissen idekerult valaki szamara nem egyertelmuek a tarsadalom hanyatlasanak a jelei. Lehet, hogy az amerikaiak regebben tobbet dolgoztak, de hogy most nagyon sokat dolgoznak, az biztos. Tobbet mint a magyarok (ezert most nehanyan el fognak kuldeni valahova, gondolom) es tobbet mint az europaiak altalaban. Sokkal jobban igyekeznek elvegezni a dolgukat, mint en azt megszoktam Mo-n. A szabadsag ido meg sokkal kisebb. Jelenleg visszaszerezte az elsoseget Japantol termelekenysegben. Ez a hanyatlas jele ?
Most beszelgettem egy fiatalemberrel, aki Pesten kezdte az egyetemet es itt fejezte be. Az itteni sokkal nehezebb volt szamara. A felsooktatas a legjobb a vilagon, mire odajutnak a fiatalok, soknak beno a fejelagya es tanulni kezd. Es itt van kiktol.
Itt Kalifoniaban sok a mexikoi, az igaz. Eloszor en is azt hittem, hogy ez egy semmirekelo reteg, csak felelnek mindent. De azt latom magam korul a kerteszen, acson, komuvesen, taxisoforon es a kulonbozo hasonlo munkakat vallalo mexikoiakon, hogy igenis igyekeznek. Nem a high-tech allasokban, de a maguk teruleten igyekeznek. A legutobbi idokig ugy volt, hogy szukseg is volt rajuk, sot itt delen munkaerohiany is latszott (oszinten szolva sok mindenben hasonlitanak a magyarokra sokszor). Azok jottek at, akik jobb eletet akarnak, nem erik be Mexico City nyomortelepeivel.

Ennek ellenere nem mindenhol az a benyomasom, hogy ez a vilag legjobb orszaga mindenki szamara. Most eppen az autoipar kozpontjaban vagyok nehany napig Michigan-ban. Sok szomoru dolgot latni itt, amit senki sem irigyelne Magyarorszagon. Lehet, hogy sokan vannak itt, akik irigyelnenek most jo par dolgot a magyaroktol (akarmilyen hihetetlen is)
De errol majd maskor.
Amerika valtozik, az nagyon valoszinu. Mas lesz. De talan meg nem hanyatlik, vagy nem gyorsan.

Előzmény: Mr Spock (5971)