Ez tényleg nehéz kérdés, nekem van egy olyan teóriám (ami persze csak teória), hogy bár Lucas valóban tudta, hogy nagyjából mit szeretne, de minden különösebb remény nélkül tette ki a IV. epizód megjelölést a film elejére, valójában nem hitte volna, hogy akár csak egy folytatást is megér a filmje. És épp azért nem törődtek az olyan nüanszokkal, hogy Vader érezze, hogy a gyerekeiről van szó, meg ilyenek. Szerintem a New Hope azért van úgy megcsinálva, hogy ne legyen benne elvarratlan szál, mert nem hittek a folytatásban, és úgy egyébként meg zavaró lett volna a filmben, ha bennemarad egy-két megmutatott, de fel nem tárt titok. Bezzeg a Birodalom már eleve úgy lett elkészítve, hogy tuti volt a következő rész.
Másrészt viszont az is elképzelhető, hogy tényleg tudta előre Lucas, hogy mit akar a történetben, csak aztán menet közben változtatott rajta, és belevette (a már meg ne haragudjon senki, de nekem elég hülyén kijövő) apa-fia-ikertestvér dolgot. (Ez az ikertestvér dolog azóta is bántja a csőrömet, mert visít róla, hogy azért került bele, mert valahogy csak el kellett intézni-e, hogy legyen benne szerelmi szál és happyend, de a másik pasi se essen teljesen pofára.)