Mumu Creative Commons License 2002.01.13 0 0 5932
Valoban en magam is elgondolkozom reakciomon .Nalam ez meg sulyosabb mert mint jogasz meg tobb ellenvetesem kellene legyen .
Nem,nem a duh ,hanem az elet pragmatikus szemlelete diktalja ezt nekem,talan ez a kozos egy orvoseval akinek szinten figyelembe kell vennie a nagyon konkret helyzetet es lemerni akciojanak sikeresegehez valo eselyet.
Talan meg probalom felfedezni miert vallom ezt:
-tudom hogy ezek az emberek azert olyan nagyon veszedelmesek mert egy bizonyos szamukra nemes sot istenek kegyes dolgot tennenek es eletukert egy orok boldogsagba lenne reszuk,ezt hazudjak nekik.Itt semmi megbanast,felismerest,nem varhatunk,meggyozodesuk egy zart koru logikai circuit-nak a ressze.Itt nincs sok lehetoseg megtudni mit akarnak csinalni,ok es masok,nincs esely hogy az eletben maradas vagy anyagi lehetosegel fittogtttasaval meggyozhesuk oket tovabbi felmerhetetlen karu tevekenysegekrol informaciot adjanak(bar biztos lsznek elszort egedi esetek mikor ezt meg fogjak tenni).
Az egyeduli ut ,egy maguktol sem ismert reakciojuk a kinzasra,arra hogy egy bizonyos korulmeny kialakitasat kevesbbe birjak el mint sajat halalukat.
Amit kapunk erte egy nagy tomeg megmentese,olyan emberekke leginkabb akik nem bantanak mast.Ok a gyengebbek mert vedtelenek ,vagy leszoktak azzokrol az agresziv tettekrol,amivel egy helyzetet eloidezhetnek vagy kikerulhetnek,eldinthetnek javukra.
A kinzas egy magasabb erteket vedd meg es mas ut nincs hozza.
-koztunk es koztunk,a tarsadalom kulonbozo foku fejlodese folytan,nincs kommunikacio ilyen kerdesekbe.Irtam mar :egy gorilla de meg egy neunderthali ember sem hatodik meg Shakespeare sorain..
Ha betevedne haloszobadba egy vadember es a felesegedet kirancigalna az agybol ,akkor nem vennel idot arra hogy leuljetek ezt megtargyalni es ennek az erkolcsi negativumat elismertetni vele,hanem ha lenne pisztolyod es maskep nem megy leloned.
- tettesekel egyvelemenyen levo ,ugyanazon a fokon elo es mentalitasu embereknek megvan a lehetoseguk arra hogy egyre nagyobb jelentosegu csapasokkal megingassak valobban a civilizacionkat.
Ok kezeket vagnak (hallom meg tartsak a mostani Afganisztanban is a "saria-"t az izlam jogot ami a kozepkori iteleteket hozta at a mi korunkba.),megkoveznek,asszonyokat alatokkent tartjak oket,elveszik a fele nepeseg lehetoseget a tovabbkepzesre,formakhoz kotik az Isten szeretetet ,lenezik es zsakmanynak tartjak a legyozotteket es a gyengen reagalokat.Mit tehetunk mast mint hogy ebben az esetben (es csak ilyen celert) leereszkedunk az o ertelmukhoz,az o elretentesnek szant elelmukhoz,az o altaluk termeszetesnek es elismert methodushoz ?
A cel:ujra a mi humanista tarsadalmunkban elni,modernebb es demokratikus eszmeink szerint alakitani szokasainkat,kapcsolatainkat.Ezt nem erjuk el csak a vegso legyozesevel ezeknek a kartevoknek... (de legalabb is idot nyerunk mig ok is fejlodnek).
Ha ujra olvasom ,nem is ismerem fel,en lennek-e az aki ezt ide irta,allitja ?
Igenis en vagyok,mert azt hiszem tisztaba vagyok a dolog jelentosegevel es a veszelyel.Az elveket az emberi elet folyasa kijavitja,pontositja es beszukiti vagy egy idore ,egy dologra felfugeszti.
Ezert:
A kinzas szamomra elfogadhato lett ha az aki szenvedi nagy veszelyt jelent mindnyajunkra es nem lehet mas methodosokkal elteriteni attol hogy az igazsagtalan es elkerulhetetlen rosszat megtegye.