Macika Creative Commons License 2002.01.12 0 0 555
Sajnos azt kell mondjam (amellett, hogy mindenképpen vigasztalni szeretnélek), hogy készülj fel a legrosszabbra. :c(((((

Azt nem írtad, hogy kp-ra vetted-e, vagy banki hitelre.

Azért veszem a bárotságot hogy válaszoljak Neked, mert december 5-én az én autómat is totálosra törték, ráadásul nem is ült benne senki.

Szóval a biztosító gazdasági totálkár esetén az ún. EuroTax katalógus alapján értékeli fel az autót (ez tapasztalataim szerint kb. 10 %-kal van a forgalmi érték alatt, legalábbis Suzukinál).

Ha kp-re vetted az autót, akkor ezt a teljes összeget megkapod, természetesen levonva belőle a roncs becsült értékét, a különbözetért pedig polgári peres eljárást lehet indítani a baleset okozójával szemben. Talán 2-3 év és meg is kapod, ha igaz. :c(((

Ha hitelre vetted az autót (én így voltam), akkor a biztosító a Banknak fizeti ki az autó árát, ők levonják az épp fennálló tőketartozást, meg még sokmindent a pénzből. Ha maradt valami (sajnos nem sok szokott, persze ez függ az autóba befizetett induló-összegtől), azt visszautalják Neked (így jártam én is, egy 16 hónapos 22e km-t futott fullos Suzuki Sedan totálkárosra törése után itt álltam 175e Ft készpénzzel és egy 650e Ft-ra becsült ronccsal, a kezdőbefizetésem pedig 1.180 millió volt anno. Egyszer majd felelősségbiztosítás alapján kapok még vagy 190e Ft-ot, mivel most a saját CASCO-ra intéztem a dolgot, mert kell autó legyen alattam).

A „viszonylag gyors” kifizetésnek persze az a feltétele, hogy a baleset okozója ne legyen ittas az elkövetés pillanatában. Ha az volt, akkor az 30 nap helyett – rossz esetben – akár 90 napra is kitolódhat a felelősségbiztosítás ügyintézése. Nálam ez a helyzet, a hölgy erősen ittas volt, dec. 5 óta még az ittasságának a foka sem ismert, pedig eltelt már több, mint 40 nap azóta.

Sajnos az egész autó-biztosítás egy dologra megy ki: a biztosító jól járjon. Ide vezetett az, hogy régebben sok honfitársunk szándékosan törette össze az autóját, jelentős nyereséghez jutva ezzel a biztosítóktól. manapság olyan a szabályzás, hogy ne érje meg szándékosan összetöretni egy autót.

Hogy ezzel a becsületes, vétlen embereket hozzák anyagi hátrányba? Ugyan.... :c(((((

Előzmény: compot (554)