fargo Creative Commons License 1999.03.07 0 0 10
A 'jól menô céghez' szerzôdött ifjú titánok nagy része el van szállva attól, hogy egy multinak dolgozhat. (Persze láttam már nem-multi jól menô céget, meg nem-elszállt ifjú titánt, de a kórosabbik hozzáállásból többel találkoztam) Az egyetemrôl kikerülve, látszólag felelôsségteljes állásba kerülnek, és hazavisznek havonta akár 70-100 ezer forintot, talán még többet is. De nem mások ôk, mint öltönyös rabszolgák.

Nekem volt szerencsém mind a két oldalon állni, voltam céges öltönyke, meg szabadúszó is. Ez utóbbi jobban tetszik, nem is csinálnám vissza. Viszont az ügyfeleim között voltak szép számmal céges droidok. Könnyű megismerni ôket a pökhendi stílusukról, 'corporate' nyelvezetükrôl, olcsó öltönyeikrôl és az általános lenézô magatartásukról, amit minden halandó iránt mutatnak. Hála az isteneknek, az utóbbi idôben normális, sztárallűröktôl mentes ügyfelekkel dolgozhatok.

A céges rabszolgák csak akkor tudnak normálisan viszonyulni a partnereikhez, amikor rádöbbented ôket, hogy a beszállító vállalkozók havi keresete valószínűleg egy nullával többet mutat mint az övék, és azok ezzel együtt a maguk urai.

Van persze kivétel, de a normálisabb egyedek nem nagyon kérkednek azzal, hogy jól menô nyugati cégnek dolgoznak. Ôk valószínűleg úgy mondanák, hogy az XY-nál dolgozom.