Tyb Creative Commons License 2002.01.10 0 0 119
Azt, hogy az MP3 milyen jó promóciós eszköz lehet, azt mi is tudjuk. És van egy olyan gyanúm, hogy a lemezkiadók is tudják, és épp ezért félnek tőle, úgy vélik, hogy ez a pozíciójukat veszélyezteti. És aszondom, könnyen igazuk lehet.

A Microsoft másolásvédett wma-ja csak egy dolog - addíg, amíg a jel dróton megy a hangszóróig, addig másolható - sőt, én aszondom, hogy amíg a digitális jel csak kódolatlan módon mehet el a hangkártyáig, addig digitális minőségben is másolható.
A Napster fizetőssé válása csak egy dolog. Akkoriban jól láttam, ahogy a Napster ügyfélhálózata rászakadt az Audiogalaxyre, (akkora load volt a szervereiken, hogy csak néztünk) majd amikor ott is bevezették a fizetős szolgáltatást (egyelőre csak opcionálisan), illetve elkezdtek letiltogatni egyes előadókat, számokat, akkor én (és gondolom sokan mások) elkezdtem használni a WinMX-et, a KaZaA-t, amelyek már filmek cserélgetésére is alkalmasak (pl. a Voyager sorozat hetedik évadját, amit már nem adott le a Viasat, a netről néztem meg). És ha ezeket megszüntetik, akkor lesznek újak.
A Gnutella, a nyílt forráskódú p2p file-cserélő rendszer pedig úgyszólván elpusztíthatatlan: mivel nincs központi szerver, ezért nem leállítható a hálózat, és mivel nyílt forráskódú, ezért bárki írhat rá kliensprogit, akár én is.

Ezeknek a rendszereknek az egyetlen megfogható pontja az ISP-knél van. Ők megtehetik, hogy letilthatják az ezen programok által használt portokat, ill. csomagszűréssel kiszűrhetik az mp3 formátumú forgalmat.
Természetesen az előfizetőkből élő ISP-k nem hülyék, és nem fognak ilyen lépést végrehajtani, hiszen akkor az előfizetőik jelentős részét elveszítenék, nem is beszélve a megfelelő forgalomszűrő berendezések beszerzéséről, amelyek még mindig nem tudják megkülönböztetni a jogtiszta MP3-at a nem jogtisztától.
Persze nemzetközi egyezményekkel rá lehetne venni a kormányokat, hogy hozzanak olyan törvényt, ami az ISP-ket erre kötelezné - csak éppen a kormányok nagy része nem kívánja az országa internet-használatát visszafogni, sem az ISP-it ilyen költséges beruházásra kötelezni, nem is beszélve az oktatási intézményekről, ahol már közvetlenül a kormány pénzébe kerülne a berendezések beszerzése. Ja, és nem is beszélve a választópolgáraikról, akik meg biztosan szétcincálnák a kormányt, amelyik ilyen döntést hoz...
De még ha minden kötél szakad, és használhatatlan lommá válna az összes file-cserélő és mp3-weboldal is, akkor megjenennének a random portokon, kódolt forgalmat bonyolító decentralizált file-cserélők, amiket aztán a Jóisten se tudna elkapni.
Hát ennyit az MP3 kicsinálásáról.

Előzmény: alex_b (117)