"A tervező nem vagy csak "bonyolult" számítások után tudja kiszámolni a szoba területeit a nyílászárók területeit, a légköbmétert, a tégla darabszámot, a betonszükségletet, a fődémkiosztást, a cserépszükségletet, az áthidalószüségletet, a munkaidőt..."
Azért ezt cáfolnám, ha lehet!! (téglát, cserepet, födémgerendát stb. ránézésre, kb. 1 perc alatt számolok ki, sőt még azt is tudom pl., hogy a tetőformától hogyan függ a várható törési veszteség)
Nem azt mondom, hogy ebben nem segít a programod, mert segíthet.
De azért, ha jól emléxem, speciel én világítottam rá neked, hogy a ferde falra nemigen lehet felfektetni a vasbeton gerendát.
Magyarán: a komolyan, professzionálisan használható építész tervező programok kiegészülnek statikai méretező-ellenőrző modulokkal is, épületgépész modulokkal is. Ezek nélkül mindegyik csak rajzprogram.
Tegyük fel pl., hogy van egy monolit födészakaszod a rajzon. Ennek a vasalási tervét, az ebből következő vastagsági követelményt és támaszerőket, nyomatékokat hogyan számítod ki?
Honnan tudod, hogy az az áthidaló, amit beraktál a rajzra, megfelelő-e hajlításra?
Tudod-e, hogy a főfalas szerkezet megfeleően merev-e szélnyomásra/szívásra?
Tudod-e, milyen megoldással küszöbölhető ki az építés utáni egyenlőtlen falsüllyedés?
A tervező ezeket is belelátja a rajz mőgé, nemcsak a 3D látványt...
Valóban csak azt kellene megértenetek, hogy rajzolás =/= tervezés...