Az órás szakma szerintem se hólse lenne az egyik és a másik nélkül. Természetesen én sem azt vitatom, hogy Breguet féle találmányok akár jelentéktelenebbek lennék Harrisonnénál! Breguet is, kiváló elme volt rengeteg találmányával nem hiába ismerte el saját kora is.
Harrison egy életet gürizett át a Kronométerért. Ahogy ATP is írja ácssegédből lett elismert tudós. Találmányával emberéleteket mentett, ami nem sok órásnak adatott meg. Hangsúlyoznám nem a technikai találmányokat, hasonlítom és így helyezem előrébb, mert innét nézve az összes találmány egyformán fontos.
A találmányok fontossága pedig nem vitatható dolog. Te_o is írja innét nézve mindkettő gyümölcs.
Azonban az én értékítéletemben az ilyen mérvű KITARTÁS, a rátermettség és a tudás mellett az embertulajdonságok között a legmegbecsülendőbb dolog. Kitartásból minden ember számára példát statuált egy életre. Szerintem igaz mese az ő élete a SZIVOSSÁGRÓL, és az igazságról. Mindenki erőt meríthet belőle hiszen Harrison is egy életen áttartott ki mire elismerték. Breguet gyönyörűen, művészi módon kivitelezett ketyegői az órásszakma egyik legszebb és legötletesebb munkái. Én Breguetnél kitartása mait szeretem picivel jobban Harrisont, és azért mert számomra egy örök életre bölcseletet adott az életről, és ezt órásként adta át. Ha egyszer gyerekem lesz biztos, hogy ezzel a történettel már kiskorában traktálni fogom, mert olyan emberi értékeket teremtett életútjával, aminek ismerete által az élethez legszükségesebb tulajdonságot oltom belé a kitartást és a türelmet.
Balogh István órás