gyuribá Creative Commons License 2001.12.28 0 0 320
Üdv a fórumtagoknak

Nagyon érdekelt már régóta a csillagászat, úgyhogy kácsonyra vettem egy távcsövet.
Kb 20 rugó volt a rászánandó összeg. A legfőbb gond talán az előzetes tájékozatlanságom volt, bár nem tudom, hogy durván ennyi pénzből mit lehetett volna kihozni, a "legolcsóbb" kategória felett eggyel keresgéltem.
(utólag találtam rengeteg angol site-ot hasznos infóval, software-t, stb)

Szóval megörültem, amikor a Tesco-ban láttam ugyanazt a Hama 60mm-s lencsés távcsövet 22-ért, amit 1-2 másik helyen úgy 25-28-ért adtak, megvettem.

Elméletileg 525x-t is tud, de ezzel még totál semmi sikerélmény nem volt. 105x a Hold gyönyörű képet ad, 165x is szép, Jupiter sávjait láttam (első sikerek). Megfigyelőhely lakás erkélye Budaörs, bevásárlóközp. erős fényszennyezés+majdnem telihold.

A legtöbb gondot a tájolás/befogás jelenti.
Az állvány tűrhető magasságú, állítható fa lábakon, de az "Alt-Az" forgatás valami borzasztó.
A célzótávcső könnyen elállítódik (3 csavaros fixálás). Finommozgatás csak vertikális, de ez így sem igazán kielégítő, mert 200x felett (pl. élesség, követés beáll.)egyszerűen elmozdulhat a kép így is, és lőttek a befogásnak.

Pozíció rögzítés gyötrelem egyelőre.
Kis látószöggel Jupitert is alig tudtam befogni. Lencsecserekor meg elmozdul a távcső, és kezdem elölről a szenvedést, úgyhogy Szaturnuszról le is mondtam, 105-165x az, amivel még boldogulok a látószög miatt.

Mit lehet csinálni egy ilyen "beállító-mechanikával", hogy jobban menjen a dolog?
Át lehet-e szerelni másfajta beállító szerkezetre?

Szóval lelkesedés van, eszközileg vegyes a kép. Lábak tetszenek, elég fixnek tűnik, kép első távcsőnek elmegy, a mozgatás viszont kimondottan sz*r.