Elvileg ahogy oda tudok állni a biztosító elé a rendőrségi eljárás lezárását igazoló papírral, melyből egyértelműen kiderül a felelősség kérdése, abban a pillanatban automatikusan utalják a visszatartott összeget a számlámra. Eddigi tapasztalataim szerint korrekt a HB. Csak egyszer kellett velük rekedtre üvöltenem magam, azóta olajozottan megy minden. :c)))
Egyébként a biztosítótól a totálkáros autóra csak a Eurotax-felértékelés (gyakorlatilag a piaci ár - 15 %) szerinti ár, mínusz roncsérték, mínusz banktartozás összeget kaptam meg, azaz 250e Ft körül. A roncsot el kell adnom, és csak azután leszek a pénzemnél. Az önrészt, meg a CASCO éves díjat meg valamikor. A vége az, hogy (a saját példámnál maradva) az utcán parkolásom miatt buktam 270e Ft-ot. Az autómat szeptemberben akartam beadni egy másikért cserébe, akkor 2.120e Ft-ot adtak volna érte. Dec. 5-én (a „baleset” után) pedig 1.850e Ft-ra értékelték a biztosító szakemberei.
Tudom hogy ez off, csak azoknak írtam le, akiknek még (szerencsére) nem volt ügyük vétlenként a biztosítóval, és csak azért, hogy tudják, mire számítsanak totálkár esetén.
Visszatérve a Thaliára.
Az igazat megvallva, dec 10-én megrendeltem az egyik pesti szalonban egyet, 18-án le is előlegeztem, meg is kötöttük a szerződést, amiben dec. 22-i legkésőbbi átadás szerepelt. 18-án úgy tűnt, hogy minden olajozott, van az országban 3 db klímás RT 16V. Meg is egyeztünk a szalon munkatársnőjével, hogy 20-21. körül vehetem át az autót. 22-én már nem bírtam tovább, felhívtam. Erre közölte, hogy elnézte, és mégsincs az országban ilyen autó, és fogalma sincs, hogy mikor lesz. Erre kicsit berágtam és közöltem velük, hogy amennyiben 29-ig nem kapom meg a Thaliát, akkor szerződést bontok velük, és megrendelem a Fiat Brava-t, az szinte azonnal meg, hisz „szalonautó”. Most nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz holnap-holnapután, bár azt hiszem, a csodában nem bízhatok.
A szalon nevét nem írom le, bár megérdemelnék.