te_o Creative Commons License 2001.12.19 0 0 3189
glashuette!

Szerintem egy uj szerkezet prototipus kifejlesztese azonos koltsegekkel bir kis es nagy cegeknel. De hogy ebbol sorozat-termek legyen, az legalabb ugyanekkora (ha nem nagyobb) munkaval es befektetessel jar. Mint a muszaki elet minden teruleten (gyartosor, tomeggyartas pontossaga!, stb.) (Dr Lukacs Jozsef (MTA tagja) szerint a sorozatgyartasra keruleshez a termek megvalositasi koltsegenek 6-8 szorosa kell!). Es kerdes, megeri-e? A Rolex nem veletlenul vart ilyen sokat az uj kronoval. Jo volt nekik a Zenith, hozta az is a profitot. No meg egy krono azert mas, mint egy "sima" kezifelhuzos... A megteruleshez pedig eleve iszonyu darabszam kell sorozatgyartott termekeknel. Szoval nem is csak a szerkezet maga az, amit koltseges megtervezni, hanem a legyartashoz szukseges gepek, a munkafolyamatok, arra is gondolni, hogy tovabbfejlesztheto legyen minel kisebb koltseggel. Nomost, ha mindehhez kezimunkat is be kell vinni a gyartashoz, az arak a csillagok fele kusznak el.
Viszont vegyuk a Patekot, mint a szerintem leginnovativabb gyartot ezen a teren, akik azert elegge rendszeresen fejlesztgetnek. Es nem is csak alapverkeket. A Jaegerrel egyutt. No meg a szerkezetgyartok, de pl. az ETA sem dob ki evente egy ujat, meg van neki jo sok regebbi, bar tokeletesen hasznalhato, ertelemszeruen olcsobb kalibere. De ok raadasul ebbol elnek, de egy oragyartonak meg sok egyeb feladata van, pl. design, marketing, uj-es uj divatok kovetese-teremtese. Mindezt csak az igazan nagy es tokeeros vallalatok birjak, a kicsik meg (Lange ur es tsai.) probaljak tartani a tempot a sajat lehetosegeiken belul. Szoval szerintem nem olyan egyszeru dolog ez, meg mostanaban a csoportosulasok is alaposan beleszolnak a dolgokba...

te_o