Még mindig a Cal36-ElPrimero.
Én a Tag-HEUER honlapról igencsak arra jutok, hogy Ők most éppenséggel büszkék arra az 1/10-re. Pld. beillesztett kép.
A re-edition pedig enyhe túlzás annak ismeretében, hogy ez épp a korlátozott példányszámú re-edition utáni kiegészítő sorozat, ahol ezügyben legalább adtak a kuriozicitásra. A bemutató marketingképsoruk is egy 1971-es adatra támaszkodik, amikoris már rég megvolt ez a Cal36 az eredeti nevén...
Az El Primero-val pedig eszerint nem érdemes ritkán ápolt használtként találkozni ? Nem hozható rendbe ?
O.G. Úr pedig lesajnálja ?
Érdekes, én mindkettőre a magam bőrén tapasztaltam meg a cáfolatot. A régi, korábbi gazdájánál elhanyagolt darabomat a POEN-ban nagyon szépen felújították, mindenféle pocskondiázás nélkül. (Teljesen szét-össze, kenőanyagok pótlása, némi alkatrészcsere + kozmetika.) Sőt, annak ellenére, hogy valóban bonyolultnak lett kikiáltva, egy valóban érdemes darabnak tituláltan hagyhattam ott a műhelyt. Ilyen szintű munkát máskor is rájuk bízok.
Arról nem is beszélve, hogy pont maga Orosz Gábor szokott a felújíthatatlanul kopott órák tulajdonosaival őszintén elbánni, mondván, hogy reális módon nem javítható.
Mindezek ellenére sem alapvetően esélytelen egy korosabb El Primero szerintem. Legfeljebb problémásabb. Ugyanakkor pont eme említett, sebességfüggő mások általi használhatatlansági kikiáltásának köszönheti azt, hogy ez mindig is egy ritka, érdemes darab maradhat.
Én élvezem ezt a tudatot.
Az Elite pedig a Zenith saját bevallása alapján nyerte el a "lapos" minősítésemet. Magukat az órákat látva nem érdemtelenül, persze fenntartva mások ezirányú kiemelkedőbb voltát is.
De ha már lapos :
Az említett 1,8 mm-es Jaeger szerkezet pld. csak kétmutatós, így alighanem megfelelően megbízható maradt a megmaradt szolgáltatása. Ugyanez az IWC Portofino-ban valami frenetikusan csuklóra simuló darabot eredményezett. (Ők ráadásul azt állítják róla, hogy a világ leglaposabb szerkezete. Most igaz ez ??? Már egyszer kérdeztem is, hogy ezt mutatótengellyel, vagy anélkül mérik ? Avagy ki-ki hogyan, ettől függene, hogy ki melyiket tudja be rekordként ?)
Más :
A ródiumtokról pedig egy alkalommal HRM King Gyulánktól volt szerencsém informálódni. Hát az minden unpraktikussága ellenére olyan, hogyha valaki ezt tudja otthon, akkor mindannyiunkat egyszerre maga mögé utasított !