Tegnap megnéztem a Harry Pottert. Nem olvastam, tele voltam előítéletekkel, és nem szerettem volna úgy véleményt mondani, hogy nem ismerem.
Sajnos nem csalódtam az előítéleteimet illetően. Most csak a filmről írok!
Rossz a dramaturgia, gyengék a szereplők, ettől aztán hiteltelen a film. Nyolc éven aluliaknak rémes horror, több gyerek félt a nézőtéren, a kicsik persze.
A szereplők sablonosak - karaktert csak a külsejük ad. Az is közhelyes.
Harry az okos és jó kisfiú, nagy barna szemekkel, a kötelező kerek szemüveggel. Semmi érzelem nem mutatkozik az arcán, sem amikor a mostohái gonoszul bánnak vele, sem amikor "átváltozik" egyszerű kisfiúból varázslóvá, sem amikor a szüleivel "találkozik" a tükörben.
Nincs jellemfejlődés - valahogy mindig kívül van, ugyanazzal az arckifejezéssel. Amikor arcjátéka van - az, a filmes közhelyek tárházából előhúzott. Semmilyen. Nincs egy csibészes mosolya, egy igazán rémült pillantása, egy öröme, fájdalma. A mozgása is, olyan mint egy szgépen animált alak.
Ron, a barátja. Közhelyes kollégiumi társ. Kötelezően vörös (sajnos szeplő nélkül). A főhős segítője, másodhegedűs. Egyetlen mimikája van - félrehúzza a száját néha.
Hermione, a szép de okos(kodó) lány, akit egyszer legalább meg kell menteni. Üres, még sírni sem tud őszintén.
Van egy kötelező arisztokratikus ellenfél a diákok között, szőke, unszimpatikus, ugyancsak egy arccal játssza végig a filmet.
A mostohák, akik rosszul bánnak Harryval. Persze kövérek és csúnyák.
A gonosznak látszó, de igazából jóságos tanárok, a "csúnya, de finom" nagydarab Hamgrin (bocs, ha rosszul írtam a nevét) a gonosznak látszó-de mégsem, alak - akkora közhelyek, sablonok, amit már egy magára valamit adó filmes nem nagyon használ a művében.
Az összes szereplőre igaz, de főleg a gyerekekre, hogy végig tudják, ők most egy nagysikerű könyvet filmeznek, és úgy csinálnak, mintha ők lennének a szereplők. Hazug az egész.
Ha a könyv is ennyire lapos, nem tudom, miért rajonganak érte annyian. Egy nagy felfújt lufi az egész.
Öncélú, minden öncélú benne.
Egyetlen pozitív a díszlet- és jelmeztervezés. Jók voltak az ódon Londont idéző utcák, szép a régi vasút, és jó a varázslóiskola helyszíne. Egy ötlet tetszett igazán, az "élő" sakkjátszma. Bár kisgyerekeknek ez is kicsit durva volt.
Primitív, kidolgozatlan.
A GYU 2-3 perces előzetese minőségileg több, mint ez az egész film.