Hali!
Előljáróban: még egyik filmet sem láttam, bár a HP-ba belenéztem, itt van a gépemen, de majd a moziban érdekesebb lesz.
Mindkét könyvet olvastam.
A GYU-t először kb. 16-17 éve, azóta kb. 20x.
A HP-t először tavaly ilyenkortájt, ott is egyben a négyet, azóta még egyszer elolvastam.
Nem állítom, hogy ismerem a GYU-t, sem a HP-t, 'csak' olvastam.
A GYU-ról nem szivesen írok ide, mert akár oldalakat meg tudnék tölteni :-)
Valóban fantasy, de véleményem szerint irodalmi fantasy. Talán csak a Momó és a Végtelen történet azok a regények, melyek a műfajban megközelítik.
A HP mese. Nagyon, nagyon jó mese. Nem több, de nem is kevesebb. Nem egy pályán játszanak!
A GYU eredeti történet. Nem olvastam semmi olyat, ami azt megelőzve feldolgozott volna hasonlóan hasonló témát (lehet, hogy van, én nem találkoztam vele). Itt arra is gondolok, hogy Tolkien egy egész világot épít fel!
A HP rosszabb helyzetbe indul, hiszen egy olyan piacon méretik meg (fantasy szintén, bármennyire is mese), ahol azért történt egys-más az elmúlt évtizedekben.
Sajnos a HP nem eredeti. Nagyon jól meg van írva, nagyon ügyes a cselekménybonyolítás, bár a karakterek elnagyoltak, de éppen ezért könnyen emészthető.
De vannak könyvek, amelyek részben ezt már megírták...
Ha van itt olyan, aki nem csak a HP-t olvasta, hanem más fantasyt is, talán mond valamit az Ursula K. Le Guin név. Szintén írónő... Korai regénye a Szigetvilág varázslója. Ajánlom minden HP rajongónak. Egy kis különbség azért van: míg Rowling nem bajlódott egy új világ kitalálásával, addig Le Guin egy egész világot épített fel'. Varázslóiskolával. Szupertehetséges varázslóval. Gonosz ellenféllel. Legyőzendő gonosszal. Pörgő cselekményekkel.
Ja, ebből is megjelent magyarul 4 kötet :-)