(folytatás...)
A Nostradamus "körüli" üzletet jól példázza egy könyv, amelyre Németországban tettem szert. A V. J. Hewitt/Peter Lorie tollából származó "Die unglaublichen Weissagungen des Nostradamus zur Jahrtausendwende -- Seine Prophezeiungen endlich entschlüsselt 1993-2001" egy merő szélhámosság.
A cím magyarul: Nostradamus hihetetlen jóslatai az évezredfordulóra. Végre megfejtett próféciák 1993-2001.
A szerzők nem mást állítanak, minthogy megfejtették a nostradamusi versekben "elrejtett" időszámítást, így minden egyes versből kiolvasható a számukra, mikor is kell (kellett) annak beteljesülnie.
Már annak gyanúsnak kellett volna lenni, hogy a könyv erősen leértékelt áru volt (és azt hiszem 1994-95-ben vehettem meg). A lényeg, hogy az abban foglaltak még a hozzá nem értők számára is merő svindlinek minősül.
A legjobb, hogy a szerzők szerint egy Nostradamus vers nem is egy, hanem több, tehát a művük abból áll, hogy egy adott verset elemeznek, aztán (állítólag) újrapermutálják, kombinálják, szubtrahálják (Lem, Kiberiáda scifi klasszikusa példájával: Levonják belőle a nap parallaxisát is), és íme, előáll egy teljesen új jósvers.
Végigolvasva a "művet" rájöhetett az ember a leértékelés miértjére is, ugyanis a könyvebn leírt, a megírás idejében még jövőnek, az olvasás idejében már múltnak számító dolgokból semmi nem jött be. (Legjobb tippjük: Charles brit király lesz, Diana pedig a királynő.)
Ezek a szerzők tehát tipikusan olyan Nostradamus értelmezők, mint akik a "két ördögi torony ledőléséről" szóló sorokat "gyártották" Nostradamusra hivatkozva. A könyv eredeti árát nézve bizony jó kis biznisz lehetett a dolog, egész 1993-ig! (Na meg aztán is, hisz én is megvettem...)
Ha tehát Nostradamust vagy a Centúriákat meg akarjuk érteni, alaposan körül kell nézni. Német, francia, angol (olasz, holland, stb.) nyelvű anyagot százával (!) találunk. Előnyben tehát azok, akik értenek egy idegen nyelvet. Ekkora mennyiségű forrásból azonban bizonyára nehéz kiválogatni az ocsút. Mindez még nehezebb ha idehaza tekintünk szét, hiszen a választék igencsak csekély.
Ennyit szerettem volna Nostradamusról elmondani. Amint látható, kedves Kinga, igyekeztem alaposan utána nézni a dolognak és azt hiszem, több van mindezek mögött, minthogy néhány ostoba szóviccel el lehessen intézni a dolgot.
Végezetül ismét mondom, senkinek sem kötelező semmit elhinni, azonban akiben van egy kis gondolkodási képesség, az bizony sok érdekes percet szerezhet magának Nostradamus és az ő elemzői munkáinak tanulmányozásával.
Polka