Polka Creative Commons License 2001.12.13 0 0 155
Kedves Kinga!

Maró gúnnyal de sok poénnal megírt hozzászólásod nagyon tetszett. Csupán azt szeretném kérdezni, ki állította, hogy mindazt, amit Nostradamusról mondanak vagy akár én mondok, kötelező elhinni?

Két magyarázata lehet annak, amit beírtál.

Az egyik, hogy pontosan tisztában vagy avval, mit jelent Nostradamus műve, ugyanakkor valami okból minden erőddel azon vagy, hogy ezt mások ne vegyék komolyan, el ne higgyék, és ezért a jól bevált és megfelelő helyeken tanított profi módon a lejáratást, nevetségessé tételt alkalmazod. Miután a hozzászólásod igazán profi módon lejárató, akár "fizetett véleményező" is lehetsz.
A másik, hogy olyannyira utálod a (szerinted) babonás ostobaságokat és olyan jó a humorérzéked, hogy (profi módon) összehoztad a hivatkozott sorokat és most boldogan azt hiszed, evvel minden veled ellenkező véleményt lesöpörtél.

Nos az első esetről nem kell szót ejteni. A második dolog esetében azonban fölhívnám a figyelmedet, arra, hogy abban az esetben, hacsak egyetlen egy jósversről bebizonyosodik hogy igaz, magadra kell aggatnod a csörgősipkát, mert bolonddá tetted magadat!
Márpedig, bármilyen kellemetlen, Nostradamusnak nem egy verséről ezer százalékig bebizonyosodott, hogy igaz.
Hogy példa nélkül ne maradjunk, a legismertebb az I/35-ös vers az Öreg oroszlán haláláról, azaz II. Henrik francia király meglehetősen fura lovagi torna "balesetéről" szóló.
Le lyon ienune le vieux surmontera,
En champ bellique par singulier duelle,
Dans cage d'or les yeux luy crevera
Deux classes une puis mourir mort cruelle.

Azaz:
Az ifjabb oroszlán legyőzi az öreget a lovagi tornán különös párbajban. Aranykalickában kiszúrják szemét (a két csapás közül az első), majd keserves kínok közt éri a halál.

Nem szaporítom a szót, a dolog épp így történt meg. Ugyanakkor nem ez az egyetlen ilyen, például a Napóleonra vonatkozó jóslatok valódiság tartamáról nincs Nostradamus szakártő, aki vitatkozna. (Azaz szerintem: Elő a bohócsipkával!)

Amire én ki még akartam térni, hogy a Nostradamus jóslatok legnagyobb része valamely értelmezőn keresztül jut el ma az emberekhez, márpedig, akárcsak Rólad írva, vannak ezek között szándékos ferdítők és ostoba lejáratók, de még szerencsétlen dilettánsok és hamisítók is. Márpedig nem az ő munkájuk, nem az ő értelmezésük dönti el, igaz-e Nostradamus műve vagy sem.

Polka

Előzmény: KingaLany (136)