APT Creative Commons License 2001.12.10 0 0 3109
GLASHUETTE: A 3.96 még nem volt a kezemben, de a Te kedvenc 1.96-osod igen. Gyönyörű. De mit csináljak, nekem az FC HeartBeat is tetszik. Ha választani kellene közöttük, persze azért én is az 1.96-ot választanám. De hát ezt a döntést drámaian megkönnyíti az áruk... (Még egyszer: szerintem nem bölcs vitába szállni azon, hogy kinek mi tetszik. A minőségen vagy a technikán már lehet objektív érvek mentén merengeni, de a design az egy szubjektív dolog. Neked nem tetszik az FC, pedig az sokaknak - nekem is - tetszik, műszakilag pedig jobb az árkategóriájánál - 200 másik óra között nyúzok egyet 3 éve, tanúsíthatom!)
A Tourbillonnál pedig igazad van abban, hogy tényleges jelentősége már nem sok van. Igaz, hogy nagyon jó minőségű és csúcs pontosságúra beszabályozott tourbillon karon hordva elérheti a hajókronométerek pontosságát, de napi 0.2-0.5 mp mindenképpen elvileg kihozható belőle. De azért valóban lássuk be, hogy édesmindegy akár az is, ha egy óra siet havonta egy percet. Semmi jelentősége nincs. Az ár viszont mesterségesen ilyen magas! Állítom, hogy ha egy adott szerkezetet valóban nagy-nagy szériában elkezdene pl: az ETA tourbillonnal gyártani, az csak néhány tízezer forinttal lenne drágább a normál
kivitelnél, ennek az árkülönbözetnek is egy jelentős része a macerásabb beszabályozás okán keletkezne! (Jó példa erre a Swatch új karusszelje. A limitált széria, a vésett acél tok gyémánttal, és a presztízsjellegűnek beállított ára ellenére mélyen millió alatti tétel /ha jól emlékszen 3000 Euró/, és nyilván a szokásos gagyi műanyag-préselt fém tokban, leegyszerűsítve kerülhetne akár 100ezerbe is.)
Amúgy a régi DS-ekben részben saját Certina, részben ETA werkek voltak. Van belőlük nekem is egy pár, és ezek tényleg korrekt darabok voltak. /Néha egyébként az az érzésem, hogy a drága, minőségi régi órák (IWC-k, Omegák stb...) nem csak azért maradtak szebbek a középkategóriás daraboknál, mert jobb a minőségük (persze az is jobb), hanem mert a sokkal magasabb áruk és presztízsük miatt jobban is vigyáztak rájuk, és általában nem fizikai munkát végző emberek vásárolták őket. Egy IWC-ben, vagy arany Zenithben aligha áll neki valaki hegeszteni!/

LADA: Elég szégyen, ha a Certina rögtön így indít. Én bizony visszavittem volna, másik után nézni. Ennek azért nem lett volna szabad előfordulnia, ez méltatlan a Certinától. A ROTARY-t bemutató Óra Magazinos cikket pedig én a fizetett hirdetés kategóriába sorolom, így nyilván csupa szépet mondtak. A mai Rotary nem a csúcsminőségéről nevezetes, nyugodtan párhuzamot vonhatunk közé, és az újjáélesztett DOXA közé. Nem különösebben veretesek (remélem nem veszed a lelkedre), mindazonáltal mutatós, napi használatra megfelelő darabok. Mire megnyúvad, talán Te is nyugodtan megengedhetsz magadnak egy ízlésednek és habitusodnak megfelelő IGAZI ÓRÁT is. De tudomásul kell venni, hogy sajnos ennyi pénzért még nagyon nehezen lehet igazán jó órát venni, és az ennyiért már jó minőségű órák az idő mérésén kívül egyéb funkciót aligha nyújtanak. A testvéred a 135eFt-s Certina áráért kaphatott volna egy tényleg jó minőségű, esetleg akár mechanikus, automata Nivrelt, FC-t, de még egy egyszerű Longinest, sőt Fortist, SINN-t is. Igaz, a krono-alarm stb... funkciókat elfelejthette volna, de azért ezek már akár egy életen át működő- és szalonképes darabok lennének. A Certina sokáig jó lehet, de aligha fog örökké tartani.

J B: Lehet, hogy a stílusom szakmai ártalom, lehúztam majd egy évtizedet egyetemi oktatóként, biztos maradtak komplexusaim...

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: glashuette (3105)