APT
A Blancpain és a Breguet szerintem nem csinál saját szerkezeteket. Lemania és Frederique Piguet szerkezeteket használnak, ez utóbbi cég a Breguet-hez tartozik, de most már azzal együtt bekerült a darálóba (Swatch Group).
Ami komplikáció ezeknél van, beleértve a Blancpain 1735-öt is, az csak turbósítás. Ugyanez vonatkozik a Vacheron Constantinra, a Daniel Rothra és a Frack Mullerre is, de az összes többire is. Tudtommal saját szerkezete, ami tényleg teljesen saját, a Patek Philippen kívül csak a Jaegernek, a Langenak meg a Glashüttenek (beleértve Union és társai) van
Zárójelbe: ezeket a szerketeket már az anyjuk se ismerné meg a kész formájukban, más nevet is kapnak, mintha saját lenne, de csak a modulok saját fejlesztések. Illetve azok se mind, hanem a jó részük kis műhelyekben bérben készül, pédául a Dubois-Depraz, a Christophe Claret vagy a Parmigiani cégnél.
A Christophe Claret-rőlmost volt egy cikk a Chronos újságban, egy szerkezet GYÁRI ÁRA 30 és 100 ezer márka között van, de kívánságra bármit megcsinálnak. Harangjátéktól a kíntornáig, tourbillontól az öröknaptárig, amit el lehet képzelni. 20 órás segítségével 100-120 szerketetet gyártanak egy év alatt, az átlagos elkészítése egy szerkezetnek 1 és 3 hónap között, de ha extra kívánságok is vannak, 5 hónap is lehet. A fickó 39 éves és az összes nagy márkának dolgoznak, mellesleg minden fejlesztés CAD programokon zajlik, és ez azért már nem ugyanaz, mint mikor annak idején az öreg Perrelet kisérletezett az automata rotor méretezésével :-)
Az én sorrendem:
Breguet
A. Lange & Söhne
Daniel Roth
Glashütte Original
Patek Philippe
Vacheron Constantin
Perrelet
Franck Muller
Rainer Brand
Pierce
Chronoswiss
Régen a Blancpain nagyon tetszett, de az új 2100-as kollekcióval szerintem elcseszték az egészet, az Audemars Piguet (a Star Wheel, a Millenary kollekció és egy-két egyéb, ismeretlenebb órájuk kivételével), az IWC (a Portugieser kivételével) és a Jaeger LeCoultre (szintén egy-két kivétellel) nekem nem nagyon jön be.
Rolexet (day-date, lazac színű számlappal, római számokkal), Breitlinget (Old Navitimer) csak akkor vennék, ha a 200 darabos gyűjteményemből már semmi más nem hiányozna, akkor is csak a rend kedvéért. Ízlések és pofonok...
Halandó Nem-órás (de azért még) Mester :-)