Kedves Vikoca,
ehet, hogy te is elgondolkodnal ezen a szemponton, ha volna egy lanyod.
Kepzeld el, van lanyom. De mar 12 eves korara pontosan tudta, hogy mi a fogamzasgatlo, es azt is tudta hogy kell hasznalni. Most 20 eves, es meg nem volt terhes. Mint szulesz-nogyogyasz tul sok meset, kifogast, es persze terhes tizenevest lattam ahhoz, hogy ezt a kerdest a joszerencsere bizzam.
A vesekivetel hasonlatot ketszer is vegigolvastam, de egyszeruen nem voltam kepes azonosulni vele. Hogy lehet egy vesekivetelt egy terhesseghez-szuleshez hasonlitani, azt nem tudom.
Na akkor hadd terjek ra a fo temara:
Azt mondod, azert lehet megvonni a noktol az abortusz jogat, mert az embrio lehet, hogy ember.
Itt azt kritikus megerteni, hogy nincs olyan, hogy "jog abortuszhoz". Az semmi mas, minthogy a tarsadalom vagy megenged egy orvosi tipusu procedurat, vagy nem. Nincs valami "fuggetlen egyeni jog". Hiszen nem is egyeni jogrol van szo, egy masik szemely is kell hozza, az orvos. Tehat ezt nem lehet osszehasonlitani szolasszabadsaggal, vagy mas alap-emberi joggal, ha mas miatt nem akkor azert mert nem EGYENI. Hiszen a tarsadalom, ha megtiltja, nem azt tiltja meg, hogy a terhes no KAPJON abortuszt, hanem azt, hogy egy MASIK SZEMELY (az orvos) ADJON.
Latszolag homalyos a kulonbseg, csak annyit kerek hogy gondolkozz el ezen.
Ahogyan te is ramutatttal, lesz egy eleg kis szamu eset, amikor az illeto felelossegteljesen vedekezett - azt megis teherbe esett. Most akkor mi van?
Azt hiszem a terhesseget biztonsaggal lehet a "szex rizikojanak" nevezni. Nem? Hogy mi van? Lesz egy gyereked. Ja hogy nem akartal gyereket, olyannyira, hogy azt az 1:1000 eselyt SEM akarod vallalni? En nem akarom vallalni, az annal meg kisebb eselyt sem, hogy az ejtoernyo nem nyilik ki, ugyhogy nem ugrottam. Ja hogy "az mas"? Igen, mas. Es? Ja hogy arra van az abortusz? Igen, van. De eppen eleg ember ellenzi (joggal, vagy anelkul) ahhoz, hogy egy nap esetleg kepesek lesznek teljesen betiltani. Es akkor meg egy torzszulottet is kenytelen leszel megszulni. Tetszik vagy nem. Tehat erdemes lenne targyalni, bizonyos pontig megalkudni (mindket tabornak), es megprobalni lezarni ezt a temat egyszer es mindenkorra.
Gabor