iolah Creative Commons License 2001.11.28 0 0 36
Felvetettem a témát egy másik fórumon is, íme a reagálásokból egy kis szemezgetés....

fuck ignorant people adatok 2001.11.28 02:09:40 válasz erre el?zmény fuck magyars:
Could you please stop abusing English:
"for stupid hungarians (which don't know to read backwords): "
use "who" instead of which. And anyway, didn't you mean
!!!YRAGNUH YORTSED?

!!!DESTROY HUNGARY looks a bit messy. fuck magyars adatok 2001.11.27 17:23:50 válasz erre YRAGNUH YORTSED!!!

(read backwards)

for stupid hungarians (which don't know to read backwords): DESTROY HUNGARY

Kokojev adatok 2001.11.23 11:21:47 válasz erre el?zmény Az RHSZ tehetetlen (2001-11-23)

Cigányellenes plakátok kiragasztásával adott hírt ismét magáról az Új Jobboldal nev? széls?séges román
szervezet Nagyszebenben. A várost elárasztó plakátok arra biztatják a fiatalokat, hogy lépjenek fel határozottan
Románia elcigányosítása
ellen. A szervezet szerint ?a korrupt politikusok és a kisebbségek nyomásgyakorló szervezetei" elrabolják a
román fiatalok jöv?jét.
A tagjok többsége egyetemista, a legid?sebb tag sincs negyvenéves, és a szervezet egyel?re utcai plakátokon
és az interneten ad hírt magáról.
A lapok idézték a Román Hírszerz? Szolgálat vezet?jét, Radu Timoftét is, aki elmondta, hogy Romániában
legkevesebb 10 olyan
vallási, illetve politikai köntösben jelentkez? széls?séges szervezet van, amely különböz? eszközökkel igyekszik
megnyerni magának a fiatalokat. ?Ezeknek a szervezeteknek a tevékenysége gyakorta nincs összhangban az
ország törvényeivel, és ilyenkor határozottan kell fellépnünk. De nem mindig tudunk közbelépni, mert csak
súrolják a törvényesség határát? ? mondta az RHSZ igazgatója.

EGY TULAJ TÖRVÉNYTELEN ÓVINTÉZKEDÉSEI
Cigányoknak belépni tilos!!!
[25.10.2001]
http://lektur.transindex.ro/?cikk=373

A kolozsvári Iris telep Sinterom villamosmegállója mellett az ilyen helyeken megszokott üzletek és standok között áll egy igénytelen külsej?, fehér, két bejárattal rendelkez? üzlet. Akár a többi hasonló -- egy apróság kivételével.

Az különbözteti meg a többi hasonló kereskedelmi egységt?l, hogy mindkét ajtaján nyomtatott cédula hirdeti: Cigányoknak tilos a belépés (Accesul tiganilor este interzis). Aztán kiderült: a kitétel csak bizonyos romákra vonatkozik. És, hogy mennyire veszik komolyan ezt a fenyegetést, arra ottjártunkkor derült fény.

Dan Pavel Doghi

Az Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontjának romaszakért?je két roma fiatalemberrel, Dan Pavel Doghival és Radu Lacatussal (mindketten a Roma Közösségek Er?forrás-- Központjának képvisel?i) érkezett a helyszínre. Az üzlet élelmiszer-részlegében a két kiszolgáló hölgy mosolyog a belép?kre, eszükbe sem jut tiltakozni.

-- Az urak roma származásúak -- közli Ádám Gábor, az EKFK szakért?je -- de a kiszolgálón?knek nincs ellenvetésük. El?kerül a bolt tulajdonosa. Elhadarja a nevét, és szemmel láthatóan nem zavarja, hogy nem értjük. Jó negyvenes, kétes eleganciával (fekete b?rdzseki, fekete szövetnadrág) felöltözött, fölényes modorú férfi.

-- Roma vagyok. Most kidob? -- kérdezi Dan, de a "f?nök" nem jön zavarba. -- Nem látszik rajtad -- mondja, majd villámgyorsan felfogja, mir?l is van szó.

És akkor maguk megtérítik a kárt, amit nekem a cigányok okoztak? -- szegezi a kérdést Gábornak, aki id?közben megkíséreli elmondani neki jövetelük célját. De a felb?szült tulajdonost nehéz túlbeszélni, érvek tucatját sorakoztatja fel könnyedén: -- A kitétel csak bizonyos cigányokra vonatkozik, nem mindegyikre. Csak azokra, akik loptak az üzletemb?l. Engem semmilyen törvény nem véd, én kellett megtaláljam a megoldást a saját problémámra. Ez a dolog bevált: a cigányok jól tudják, hogy kikr?l szól a felirat, és azok nem is jöttek többször.

A tiltó felirat
-- Arra a közbeszólásra, hogy a felirat bizonyos emberi jogokat sért, fajgy?löletr?l árulkodik, a tulajdonos csak legyint: -- Nekem sok cigány barátom van, mégis loptak t?lem. Honnan szedjem el? a hiányt? Vonjam le a lányok fizetéséb?l? Mondtam: a többieket kiszolgáljuk, csak azokat nem, akik lopnak.

Kiderül, a tulajdonos jól tudja, hogy kikr?l beszél, mert többször is lopáson érte ?ket a boltjában. Igaz, hogy román nemzetiség? tolvajt is fogott. Azt kell nézni, hogy egy adott népcsoport hány százaléka min?síthet? tolvajnak. És ebben a tekintetben a tulajdonos szerint a cigányok ("vagy ahogy maguk nevezik ?ket: romák") vezetnek. -- Én különben soviniszta vagyok -- közli a tulajdonos. -- Én ugyan nem adnék semmit a magyaroknak. Úgy tennék velük, mint Amerikában szokás: tanulja meg mindenki az állam nyelvét, fogadja el azokat a szabályokat.

Részlet a 137-es kormányrendeletb?l:
13-as cikkely: Jelen rendelet értelmében kihágásnak min?sül egy személy vagy csoport eltiltása a szállodák, színházak, mozik, könyvtárak, üzletek, éttermek, bárok, diszkók vagy bármilyen más szolgáltató egységek szolgáltatásaitól, függetlenül attól, hogy az illet? egység állami vagy magántulajdon-e, valamint a közszállítási eszközök (repül?gép, hajó, vonat, metró, trolibusz, autóbusz, villamos, taxi) használatától. Ezen jogokat fajtól, nemzetiségt?l, etnicitástól, vallástól, szociális helyzett?l, kortól, nemt?l illetve szexuális beállítottságtól függetlenül biztosítani kell.
Amerikában mindenki angolul beszél. Ez természetes: itt élsz, akkor alkalmazkodj. Én nem adnék nekik magyar egyetemet, de még iskolát sem. Legyen elég a vallásuk. Különben én nyugodtan kimehetnék Amerikába, meglenne a vízumom is. Kint van a sógorom.

A kitér? alatt felhívják a figyelmét a klasszikus megoldásra: ha tetten éri a tolvajt, hívjon rend?rséget. A válasz újabb legyintés kíséretében érkezik: -- Ha a rend?r megtudja, hogy mir?l van szó, azt fogja mondani: egy üdít? miatt hívtál ki? De ha az én vev?im azt látják, hogy egy cigány elemeli a polcról a kenyeret, akkor többet nem vásárol nálam, én pedig elveszítem a vev?imet.

Akkor mit kéne tennem? Levehetem a táblát, de kiszolgálni akkor sem fogom ?ket. -- szögezi le a tulaj, majd hozzáteszi, több, más városbeli roma családdal van baráti viszonyban, akik, látván a tiltó intézkedést, elnevették magukat, majd megkérdezték: Ezt teszed velünk?

Újabb javaslat érkezik a tiltakozók részér?l: összeírni mindazokat, akiket a tulajdonos már lopáson kapott, és az ? nevüket helyezni tiltólistára. De a tulajdonos nem méltányolja az ötletet. -- Az olyan lenne, mintha én megvádolnám ?ket -- mondja, nem fogva fel, hogy ellenkez? esetben, tehát az eredeti cédula kitevésével nem pusztán néhány személyt, hanem egy teljes népcsoportot vádol meg.

A vita így folyik egy ideig, eredménytelenül. -- Mit szándékozik most tenni? -- teszik fel a kérdést a tulajdonosnak, aki mindenest?l sötétebbnek t?nik, mint a két roma fiatalember. -- Semmit -- vonja meg a vállát -- Kint hagyom a papírt még legalább egy hétig. Addigra mindenki megtanulja, hogy hozzám nem jöhetnek be tolvajok.

Közben a hivatalos eljárás (per, hatóságok értesítése) lehet?sége is felmerül, majd távozni készülünk. Ebben a pillanatban Dan egyik ismer?se (nem roma) bukkan fel a környéken. Az üzlet ajtajából int oda Dannak, aki közli vele: Nem mehetek be. Roma vagyok. -- Mész a francba! -- kommentálja a másik.

Romániai gettók?

ide kapcsolódik:
Romatelep négymilliárd lejért
Perelik Piatra Neamt polgármesterét
további infók:
az Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontja

Neamt moldvai megye székhelyén a kormánypárti polgármester javaslatára a város határán kívül, egy elhagyott baromfitelep
üresen álló épületeiben kezdtek lakásokat kialakítani a cigányok számára. A tervek szerint az egy-, illetve kétszobás, 40
négyzetméter alapterület?, minden komfortot nélkülöz? lakásokba 8?10 f?s cigánycsaládokat költöztetnek. A családok egy-egy
tagjának a lakbér fejében közhasznú munkát kell majd végeznie. A külvilágtól magas kerítéssel elzárt telepet a csend?rség fogja
folyamatosan ?rizni.

Vasile Dîncu tájékoztatási miniszter, aki a román kormány kisebbségekért felel?s tagja, a kezdeményezés kapcsán kitört
sajtóbotrány miatt a hét végén a helyszínre utazott. A látottakkal nagyon elégedett miniszter úgy nyilatkozott, hogy Piatra Neamt
polgármesterének kezdeményezése elismerést érdemel. Ion Iliescu román államf? szerint ellenben nem bölcs gondolat az, hogy a
cigányok számára elkülönített negyedeket hozzanak létre a román városokban, mert ez nem oldja meg a roma kisebbség
problémáit. "Nagy figyelmet kell fordítani a gazdasági és társadalmi gondokra, de ennek útja a roma közösséggel való
együttm?ködés, nem pedig az elszigetelés" ? mondta.

A polgármester azzal indokolta elképzelését, hogy a megyeszékhelyen lakó négyezer roma jelent?s része képtelen beilleszkedni
a közösségbe, annak semmilyen hasznot nem hoz. A cigánykérdés moldvai rendezése kedvez? visszhangra talált Románia más
részein is: Nagybánya és Déva vezetése már bejelentette, hogy követni akarják Piatra Neamt példáját.
Erdélyi Napló
CanadianLeopard adatok 2001.10.13 04:00:51 válasz erre el?zmény Hungarians, people with no nation! CanadianLeopard adatok 2001.10.13 04:00:50 válasz erre el?zmény Hungarians, people with no nation! CanadianLeopard adatok 2001.10.13 04:00:50 válasz erre el?zmény Hungarians, people with no nation! flugi adatok 2001.10.13 00:01:43 válasz erre el?zmény CanadianLeopard:

!! hehe, nálatok a mondat elején van a felkiáltójel

(olvasd el?refelé)
CanadianLeopard adatok 2001.10.12 03:36:31 válasz erre el?zmény YRAGNUH YORTSED!!!

(read backwards)

iolah adatok 2001.09.26 14:54:35 válasz erre http://www.front14.org/antonescu1488/indexe.html
Állítólag románia lakosságának 1.8%-a roma, aki járt romániában az tudja hogy ez nem igaz. ha nyilvánosságra hoznák a népszámlálás valódi eredményeit akkor a románok kissebségben lennének romániában... :-)

A magyarokat általában nem érdekelte a téma, a román reakciót láthatjátok...
Csak ennyit a toleranciáról.
Akarom mondani a szelektív toleranciáról.