cirrocumulus Creative Commons License 2001.11.21 0 0 162
Szia Youwine!

Szerintem nem olyan nagy baj, hogy Robi a szólólemezén nem Solaris-os hangulatot hozott létre.
(Úgy gondolom, hogy a szólólemezek éppen arra valók, hogy más oldalukat is meg tudják mutatni a zenészek, amire az együttesen belül nincs igazán lehetőség.)
A Solaris-os ötleteit csak tartogassa újabb Solaris lemezekre!

Egyébként már nyáron volt róla szó itt a Fórumban, hogy miért is épp ilyen zenét írt Robi.
A 2000-es hannoveri Expo Magyar Pavilonjában vetítettek egy kb. 13 perces, Magyarországot bemutató rövidfilmet, Káel Csaba filmjét. A film zeneszerzőjének Robit kérték fel. (Majd az alábbi ismertetőből látszani fog, hogy miért lett ez világzenei CD.)
Robinak nyilván jóval több ötlete támadt a film kapcsán, mint ami belefér 13 percbe, ezért jelentette meg ezt a CD-t. (A filmet egészében nem láttam, de azt tudom, hogy ez a filmzene 14 rövid tételt, a képekhez illeszkedő hangulatokat tartalmaz.
Pár héttel ezelőtt a National Geographic csatornáján mutattak be belőle részleteket a filmek közötti szünetekben - Magyarországot reklámozták vele.)

Nemrég az Interneten megtaláltam Robi CD-füzetének magyar változatát. (Nem tudom, eredendően miért nem lehetett úgy kiadni a CD-t, hogy a magyar és az angol nyelvű szöveg is benne legyen a borítóban?)
A balassagyarmati Városi Újságban (július 30-i szám) egy nagy cikk jelent meg Böszörményi Gergelyről, s a cikkben szó esik az After Cryingról és Robi szólólemezéről is. Ez utóbbit most idemásolom.

" 'Erdész Róbert: Meeting Point'

A Solaris billentyűs vezéregyénisége igazi, hamisítatlan 'hungarian world music' albummal jelentkezett. A változatos és sokszínű, mindvégig izgalmas 11 dalban többek között olyan közismert egyéniségek szerepelnek, mint Sebestyén Márta, Keresztes Ildikó, Kollár Attila, Varga János, Gerendás Péter, Muck Ferenc.

<

Mi nem világbirodalmakat, császárokat, vérengző hódítókat adtunk a világnak. Csak egy sajátos, mindenre építő, mégis eredeti kultúrát.

Erről szól ez a lemez. A sokféleségről.

Hatásokról, amelyek meg-megérintettek bennünket, és alakították a kultúránkat. Nem autentikus darabokat akartunk összegyűjteni. Ez az egész tulajdonképpen egy játék. Játék olyan elemekkel, amelyek Magyarországon valamikor is hatással voltak az emberekre. Mai, század eleji és évszázados elemekkel egyszerre.

Amolyan magyar világzeneként.

Alapvetően a film inspirált minket. Káel Csaba Magyarországról szóló filmje, és azért írom, hogy bennünket, mert közreműködő zenészbarátaim nélkül sohasem jött volna létre ez az album. Mindenki tett hozzá valamit a dologhoz.
Valamit, amit csak ő tehetett hozzá. Mert valahogy mindenkinek más jutott eszébe - ugyanarról. Néha egészen máshová érkeztünk, mint ahonnan elindultunk. A zene, ami született, közöttünk is találkozási pont. Tizenhatunk közös találkozási pontja. (Erdész Róbert)>> "

Az egyébként nekem is magas, hogy miért nem frissítik a saját honlapjukat. Nem semmi, hogy szinte minden nagyobb kinti internetes CD-áruházban már kapható a lemeze, aztán a honlapjukon meg az olvasható, hogy még nem jelent meg! (Én ezt már nyáron szóvá tettem Robinak, változás nem történt, amint látjuk ...)

Előzmény: Youwine (159)