pistagazda Creative Commons License 2001.11.13 0 0 4976

Hát kedves Mr. Spock, vagy képtelen vagyok megérteni, ami mondani akarsz, vagy nagyon egyszerűen gondolkozol.

"Na de mindezen BELUL a nep kepes lehet az adott tureshatarokon belul, jobba vagy rosszabba tenni a helyzetet. Most egy elso pillanatra abszurdnak hagzo peldat fogok felhozni, de gondolkozz el nehany pillanatra mielott reagalsz. Svajc-Afganisztan. A FIXALT viszonyok nem rosszabbak Afganisztanban. Tehat a kulonbseg bizony az embereken mulott es mulik"

Ha megengeded én az afgánokat a svájciakhoz képest kimondott übermenscheknek tartom (egy délceg magas pashtu-t még kinézetre is). Képesek voltak kiverni a világ legerősebb hadseregét az országukból. Vagy nem tudom most a svájciak hol tartanának a magyarokhoz képest, ha náluk is 50 évig garázdálkodtak volna ázsiai hordák a helytartóikkal meg a szélsőséges rendszerükkel. Volt idő egyébként, amikor bizonyos szempontból az afgánok kulturálisan messze fejlettebbek voltak az akkori Nyugat bármely országánál. Olyan gyönyörű épületeik vannak a tényleg szép országukban, hogy csak na ! (utálom a tálibokat amúgy, én még ennyit sem teketóriáznék velük). Szerintem attól hogy idejöttünk a fejlett világba, még nem kell, hogy jobb emberanyagnak képzeljük magunkat. Nem gondolom, hogy a magyarok teljesen idióták, vagy össznépileg korruptak, lusták stb. Csak azt, hogy nekik nem volt 200-300 évük békében fejlődni, hogy kialakitsák azokat a mechanizmusokat, amelyek itt kialakulhattak. Ezért nem vagyok büszke különösebben arra, hogy napozok itt a tengerparton novemberben , mig mások esetleg alig birják fizetni a gázszámlájukat Angyalföldön.

Előzmény: Mr Spock (4974)