pistagazda Creative Commons License 2001.11.11 0 0 4942
Kedves Mr. Spock,

"Persze, vannak dolgok amik tenyleg specifikusak egy orszagra, annak korulmenyeire, de vannak dolgok amik nem. Miert nem lehet a mar mashol sikeres peldat kovetni, vagy legalabb megprobalni kovetni? "

Ne haragudj, hogy ezt irom, de tökéletesen kevered a dolgokat, mégpedig a következő kettőt:
társadalmi méretekben bevezetni valamit (a terminológiádat használva társadalmi méretekben "dolgozni", vagy egyénileg. Az egyén hiába akar a legszigorúbb munkaerkölcs szerint dolgozni ha körülötte levő körülmények olyanok, amilyenek. És társadalmi méretekben bevezetni dolgokat nagyon sok idő, generációk kérdése. Te is nagyon jól ismered Magyarország történelmét. Tudnod kell, hogy most volt az első tiz év, amikor nagyjából elkezdhetett fejlődni (bár a fejlődést is értelmezni illene). De a kommunizmusban (előtte se lehetett sokkal jobb) olyan reflexek alakultak ki az emberekben, amelyek nem fognak csak úgy eltűnni ripsz-ropsz. Ezért egy-egy egyén hiába dolgozik nagyon szorgalmasan, ha nincsenek meg azok a szociológiai körülmények, amik nekünk itt megvannak. Ezért gondoltam, hogy az a legény, aki ott megcsinálja azt, amit mi itt, anélkül, hogy közben átgázolna a fél lakosságon. Hiába van ott ugyanaz a nagyvállalat, amivel mi itt minden korrupció nélkül szép pénzt csinálunk, ha az ottani (magyar) vezetője csak kenőpénz ellenében hajlandó szóba állni az ottani magyar üzleti partnerével. Ezt szokta meg. S.i.t.. Itt viszonylag könnyű az élet. Ezért is vagyunk itt, gondolom. Nemcsak Magyarországról, hanem akár Nyugat-Európából is, onnét is sokan jönnek, legalábbis a környezetembe. Ez egy jó hely. Ott meg idő kell, sok idő. Nincs például középosztály, akikből vezetőket lehetne választani. Lumpen elemek a politikusok, nem érdekük bevezetni jó mechanizmusokat, mert akkor nem tudnának lopni.
Fejlődés azért van. A múltkor egy telefontársaság már teljesen ugyanolyan séma szerint működött, mint nekem az itteni kaliforniai. Jól emlékszem még, amikor halálra röhögték magukat, pedig csak telefont akartam ugyanazoktól. Valaki megtanitotta közben őket, igy az most már nyugati szinvonalú (a technika, a hangnem, minden). De sok még a gond, főleg a fejekben.

Előzmény: Mr Spock (4932)