SzakEmber Creative Commons License 2001.11.07 0 0 310
Hello topiclakók,

Nem vagyok 307 tulajdonos és csak hobbiból olvastam a topicot, de olyat találtam, amit nem hagyhatok szó nélkül. Ezért szeretném szg307 208. hozzászólását elővenni.

szg307!
Azt írtad, hogy értesz a dologhoz. A 20000uF-os kondit csak úgy rákötötted a rádió tápjára?
Remélem, hogy nem, mert az több szempontból is rossz.
1. A vezetékezésnek ugyan van ellenállása, de a többi fogyasztó (és főleg az akku, ami nagyon kicsi belső ellenállást jelent) is azzal foglalkozik, hogy a hálózati feszültségcsökkenés esetén kisüti a kondidat.
2. Ha a gyújtáskapcsoló ki/be kapcsolja a rádió tápját, akkor még borzasztóbb dolog történik: a kondi töltőáramának csak a vezetékezés ellenállása szab határt!

Korrekt megoldás az lenne, ha a rádió tápvezetékét nagyobb keresztmetszetűbbre lehetne cserélni. Az akku ugyanis sokkal jobb dinamikát tud adni, mint egy kondi. Ha mégis a kondizásnál maradsz, akkor a kondi elé egy nagyáramú diódát köthetnél, (mint egy csúcs egyenirányító) ez megakadályozná, hogy a többi fogyasztó "visszafelé" kisüsse a kondit. Mellesleg a dióda csökkentené a bekapcsoláskor jelentkező áramrugást is, igaz, hogy a rádió kb. 0.6 Volttal kisebb feszültséget kapna. De ez nem baj, mert az autódban a feszültség aműgy is a 12-14V-os tartományban mászkál. Bocs, hogy hosszú voltam.

Előzmény: szg307 (243)