- Szakszavakban (is) járatlan vagyok, de szerintem gyümölcsfával csináltunk hasonlót, mintha nemesítésnek hívnák: 2-3 éves vadalanyba (magronc) oltottunk (elég jó hatásfokkal) nemesített vesszőket.
- Szőlőben ennél nálunk nagyobb sikere volt a 'zöldoltásnak', itt májusban szálvesszőbe oltottuk a nemesebb szőlők pincében pihentetett vesszőit. Az oltásnak jó volt a hatásfoka, csak sajnos 5 év alatt az összes nemes fajta elfagyott.
- Szerintem Te nem egészen a gyökér felett akarsz oltani, hanem legalább 20-30 cm-re felette, de inkább az első elágazás előtt (esetleg utána). Ilyenkor pl. (elvileg) talajmenti fagynál nem a nemesített részt éri a fagy, a vadalany meg jobban bírja a gyűrődést :). Az oltványt légmentesen célszerű lezárni (szikszalag, vagy tejeszacskó :). de ez szerintem bármelyik oltásról-szemzésről szóló szakkönyvben benne van (ha nem is ezzel az anyagfelhasználással :). Annyira kell figyelni, hogy a vadalany (főleg agyban) _nagyon_ erősen akar hajtani, azt akár hetente le kell tépni, de amíg él az oltvány, addig az alany minden zöldjét célszerű eltávolítani, hogy a nemesített rész fejlődjön.
- Ha ezek alapján neki mersz vágni, szerintem 2 tőkénél többet ne áldozz fel elsőre :)