OYSTER: Egy biztos, a mai elveknek megfelelően működő kronográfok - igaz még zsebóra méretben - már 1870-80 körül készültek, sőt már uszálymutatós (rattrapante) kivitel is volt ebben az időben. Karóra stopper pedig - ha kuriózumként is - már az első világháború idején készült. 1 gombos BREITLING kronóval pedig magam is találkoztam, ezt anno egy LANDERON szerkezet bázisán a HAHN nevezetű céggel közösen fejlesztette a BREITLING. De ezek az 1 gombos kronók egyike sem volt összeadókronográf, tehát első nyomás: stopper elindul, másodikra megáll, harmadikra nulláz. Újraindítani nem lehetett nullázás nélkül. Ugyanakkor a 30-as évek elején már tucatnyi szerkezet volt használatban. Köztük a BREITLINGé is. Itt az elsőbbséget talán azért nem is érdemes firtatni, mert a karkronográfokba olyan megoldások kerültek át, amelyek zsebórákban már legalább 40-50 éve léteztek. Elviekben új szerkezet ekkor, ezen a téren - amennyire én átlátom a kérdéset - nem nagyon született, csupán olyan új részletmegoldások készültek, amelyek a karórában való használathoz jobban igazodtak.
Kicsit összeszedem majd az információimat, és az órás lapom óratörténeti részét kiegészítem a kronókkal, ütőszerkezetekkel és naptárszerkezetekkel is (a naptár és ütős rész már megvan, csak még nem pakoltam ki).
Más: láttam én is egy általad említett "ledugózott" tokú BREITLINGET. Kifejezetten "tákmány" benyomást keltett, szerintem ezek a 70-es évek végén, a BREITLING összedőlésekor készülhettek, amikor talán nem is igazán ezekhez a szerkezetekhez készülő tokokba tették a még meglevő szerkezeteiket. Korábban, és ma a BREITLING biztos nem készített-készítene ilyen "félbehagyott" órát.
TE_O: Remélem, van esély, hogy igazad lesz. A Cal 11 olyan jópofa, minden ma futó (és meglehetősen egy kaptafára készülő, valahol a Valjoux 7750 megoldásait "utánzó") kiviteltől eltérő szerkezet, hogy azok figyelmét, akik arra is kíváncsiak, mi ketyeg az órájukban, biztos felkeltené.
ORAGYUJTEMENY