Kedves Gabor,megprobalom egybeszedni a valaszt arra amit irsz,mert egy tobol fakad a nezetkulonbsegunk.
Azt talan meg elismered a regi tanitasikboil hogy az ember helyzete ,pozicioja determinalja a tudatat.Ez nagyon marxistanak hangzik de tulajdinkepen Feuerbach tezisei ezzek amiket atvett az eclogus "marxista tudomany".
Minden harag nelkul ,Te ugy latod az USA-t mint aki benne le es vele erez,termeszetesen mint egy nagyhatalom polgara es nem vagy ugyanazokra a dolgokra erzekeny mint egy kis nemzet fia.
Senki sem szereti ha helyete mas szabja mi lesz az o sajat sorsa,hogy el kell menni a Magas Portahoz lobbyzni,hogy neha szamara idegen sot irealis hatarozatok szuletnek amelyek azzonban ot erintik.
Persze abban igazad van hogy maskor kol jon a nagyhatalom protekcioja.
De pont ez a kulonbseg koztunk.
Azt kerded mi az en poziciom az amerikai ellenesegel szemben ? Jo megmondom .
Nem orulok neki.Megertem az inditekait,latom a tulzasait es foleg nem tartom strategialag sem helyesnek.
Tudom hogy szinte torvenyes egyes helyzetekbe a kulonvelemeny es kulon tevekenyseg de nem maradhat ellenerzes nelkul ha az tortenik mindig amit nem ÍTE hanem a nagyobbik Bruder akar ..
Szemely szerint:
-buszke es irigy vagyok azert a puritan modert ahogy a lakosag nagy ressze gondolkozik:az ertekeket amelyeket megved.
-tisztelem a sok szabadsagot amit az orszag eddig megengedett maganak,azt a fairnesst amivel ezeket a hatosagok kezelik.
-tisztelem azt a formajat a kozigazgatasnaknak amely megengedi a legmagasabb tisztviselo felelosegrevonasat.
-tisztelem es irigyelem azt a patriotizmust es az onfelaldozast ami ennek a fiatal nepnek a jellegzetesege,neha elmosolyodom azzonban ennek a tulzasaival szemben ,a semantikajan.
-Nem tetszik hogy a helyzetek megertesehez mindig csak kicsit sutan ,a sajat merteket hasznalja,semmi empatia ,semmi erzekenyseg a rajta kivul torteno (azert ismetlem a szavakat hogy ra ismerj a valaszom miertjere) dolgokra.Mar annyiszor azota amiota az USA nagyhataloma note kki magat ,ujra es ujra beleesik a csaodaba hogy azokat az ertekeket,analizasi methodusokat,felmeresekhez szukseges bizonyitekokat hasznalja ami belul Amerikaban ervenyesek(van ra peldam a gazdasagi eletbol eleg,de most csak a 80-as evek hitelpolitikai katasztrofajat emlitenm Mexico es delamerikai allamokkal szemben amelyeknek a bemutatott budzsejuket,banki dokumentacioikat vagy statisztikaikat olyan isszintenek es relevansnak neztek mint a sajatjukat,igy aztan hiteleket adtak ra..)
-Ugyanez tortenik a politikaban is :a koreai kaland,delvietnami partner valasztasa,Batista tamogatasa Castroval szemben (Palozc ellentmondasa dacara mondom meg mindig),az irani nem sikerult mentesi akcio,az iraki-irani haboru sikertelen strategiaja (mind a ket "rossz" kormany megmaradt sot megerosodott) a jo akaratu de hamis karitativ akcio Szomaliaba,mind egfy bizonyos vilagidegenseget mutat es egy hamis informaciot arrol ahol eppen intervenialna,mert azokat a helyeket probalja belso szimilaritasokkal magyarazni.
-nem szeretem es nem kivcanom magunknak az amerikai muveszetet,nem az importaltra gondolok.
Itt azt hiszem a peldat a 100000 operarajongoval kicsit santit,mert ugye nem abban merjuk a tomegkulturat...
Ha osszegezni szeretnem:ez ugy van mint mindenel,jo is rossz is talalkozik egymasal,ez is az is nem az enyem csak kivulrol ertekelhetem.
Es ez ami megint relevans:amerikai barataim azt kivannak tolem,tolunk,hogy mindent de mindent csodaljunk,szeresuk ,dicserjuk,nem veve eszre hogy ez olyan szovjetes is.A szovjet elefant volt a legnagyobb lefant a vilagon.Es Szergej petrovics Ivanov ternmeszetesen mindent feltalalt a voélagon.A paradicsomban oroszul beszelt Adanm es Eva..
ha pedig nem vagy 100% mindenben de mindenben Amerika csodalo akkor termeszetesen amerikaellenes vagy.Pont uigy mint ahogy mar ott is a topicba ha valami tetszett az ocean tulso partjan es megvedtem hulye ,frazeologus kirohanasoktol akkor Amerika berenc voltam.
A vita kereten belul tudomasul kell vennunk mindnyajunknak hogy nem kell egy velemenyen legyunk,hogy innen maskep nezz ki a dolog mint odaatrol.
Maaskepen a vitak hasznosak is,a velemeny valtasok informativek es neha meggyozoek.
u.i.Hogy ne felejtsem:1956-ban az USA meg nem volt az egyeduli szuperhatalom es nem mi kertuk a segitseget mert nem volt ra lehetosegunk hanem csak azert hogy egy par napal tovabb lehesen odaat felhaborodni a szovjet intervencion,aktualisnak hagyni a temat eppen a Suez konfliktus idejen ,jo volt biztatni konkret segitseggel a forradalmarokat,meg ha az az eletukbe is kerult...
Megegyszer :csak akkor ervenyes amit mondok ha nem a mi emigransaink hozongtek a radional.De ezt soha nem fogjuk megtudni.
Megis a lokosag ennek a retegenel ez az antianmerikanizmus (nagyon enyhe) formaja.