Kedves Mumu,
Ugy irsz mint egy valodi amerikai,gondolom a sok ev utan az is lettel...
Mit mondjak....itt vagyok 28 eve. Ebbol az elso 17 evben egyaltalan nem beszeltem vagy irtam magyarul (annak ellenere, hogy az elso felesegem is magyar volt, hosszu tortenet). Nyilvanvaloan ennek kell hogy valami hatasa legyen. Ha nem erre gondoltal, hanem a gondolkodasmodra, arra is kihatassal kell hogy legyen 28 ev.
Te azt kerdezted miert van amerika ellenes hangulat s nem azt kerdezted mi az igazsag sem azt nem kerdezted mi az en velemenyem errol...
Ha tudod mi az igazsag, azonnal mond meg (:-).
Es kivancsi vagyok a velemenyedre is az egesszel kapcsolatban.
engem is zavar az a modus ahogy az USA a rajta kivuli dolgiokat kezeli...
Ezt nem ertem. Mit ertesz azalatt, hogy "zavar a modus....ahogy USA a rajta kivuli dolgokat kezeli"? Jo lenne nehany specifikus pelda, nem csak az, hogy mit vagy miert kezeli rosszul (hibasan, kritizalhatoan), de az is, hogy mikeppen lehetett volna mashogy DE hatekonyan kezelni.
Trudeau-nak az elhunyt bohem kanadai elnoknek volt egy z itteni topicba talan mar iezett mobndasda:Az USA-szomszedja lenni annyi mint egy elefantal minden este az agyba bujni...
Ezzel csak azt akarom illusztralni hogy meg egy kozephatalomnak,egy szabad demokrata orszag elnokenek is vannak ellenerzesei egy szuperhatalommal szemben...
Mert? Meg a legmereszebb fantaziaval sem tudom elkepzelni, hogy Canada-nak mi baja lehetett USA-val.
A masik ok az a tarsadalmi es szellemi fejlodes kulonbsegben van.Mi egy elszegenyedsett kopotas zsentrihez hasonlitunk....
Engem mindig zavart ez a "szellemi kulonbseg". Mi a szellemi kulonbseg? Mert a tradicionalis klasszikus kultura egyszeru "ottlevesen", annak ismeresen kivul sok nem jut eszembe. 100,000 europaibol, tobb ismeri az olasz operakat mint 100,000 amerikaibol. Ez teny. Es? Mert az igazi szellemi termekben egyaltalan nem ugy nez ki hogy amerika le lenne maradva, hiszen europa egy centivel nincs elore nagy talalmanyokban, kutatasban, fejlodesben, stb., azokban a dolgokban ami tenyleg elore viszi a vilagot. Mert az olasz operak ismerete nem viszi elore a vilagot. Annyit elismerek, hogy az utobbi harom evtizedben az amerikai alsooktatas lezullot, de ennek nincs sok koze ahhoz amirol beszelunk.
Ugyanakkor persze irigyeljuk azt a fantasztikus haladast es eredmenyeket aminek az alapja leginkabb az odamenekult zsenik europai gondolataibol...
Az indianokon kivul mindenki "idemenekult", vagy annak leszarmazottja. Tehat ez onmagaban nem nagyon "erv". Ez amerika (az idemenkultek gyulekezete).
Es ez az erdekes kulonbseg. Mert ti irigylitek a fantasztikus haladast es az eredmenyeket, amig az atlagos amerikai egyaltalan nem irigyli mondjuk a klasszikus kulturat. Lehet hogy ez egy elony?
...de a hatalmas lehetosegeket dispozitiora bocsajto Amerika segitsegevekl jottek letre.
Ez egy oda vissza hatas. Az alaplehetosegek kihasznalasa utan (a jo klimaval, asvanyi kincsekkel megaldott foldterulet) vegulis mindent az emberek csinaltak. Tehat az emberek hoztak letre a lehetosegeket, es a lehetosegek amik kesobb talajt nyujtottak a tovabbiakra, az embereknek. Melyik az igazi elony? El tudod kepzelni, hogy mondjuk Amerika ugyanilyenne lett volna kepes fejlodni, mondjuk ha kiralysag lett volna az allamforma? Nem hiszem. Vagy Szoviet stilusu szoc-komm? Nem hiszem. Itt egy szerencses kombinaciorol van szo: amerika a fold, kombinalodott azokkal akik ezt ki akartak hasznalni.
Azt nem velem valosnak hogy a vilag JO es Rosszra van osztva
Ez egy nehez kerdes. Meg a legrugalmasabban gondolkodok sem kepesek megmenekulni attol a csapdatol, hogy nem osszanak fel mindent jora es rosszra. Ha maskeppen nem, onmagukhoz kepest. Es azon belul nagyon jo, kozepesen jo, jo, kozepesen rossz, nagyon rossz. Te tenyleg kepes vagy akarmilyen jelentos kerdest teljesen semlegesen kezelni? En nem.
Vegul legutolsonak a magyar oregek (ha csak Magyaro.beszelunk) nem felejtettek el az 56-os esemenyeket ami a legtobbuk olvasataban bizony a be nem tartott segitseg igeretevel van osszekotve....
Egy erdekes motivum, mar masoknal is eszrevettem. Egeszen addig a "vilag rendore" (kritizalo hangvetellel) ameddig nem arrol volt szo, hogy OTT legyenek a vilag rendorei. Akkor sokan nagyon szivesen vettek volna, es most rosszneven veszik hogy nem volt a vilag rendore eppen akkor. Nem erzed ezt, legalabb egy picit ellentmondasosnak?
Gabor
de a hatalmas lehetosegeket dispozitiora bocsajto Amerika segitsegevekl jottek letre.