Mumu Creative Commons License 2001.11.04 0 0 4745
Kedves Gabor,amit Te rolam kepzelsz marmint az en technikai kesegemrol az nagyon megtisztelo de a valosagban csak potyogtetni tudom ezt a k.gepet es ebben is eleg nehezseget csinalok tarsaimnak mert egyszer neha melle utok es miutan sok helyre irok (ez a maniam) nem mindig latok meg minden hibat es nem javitom ki masodsorban miutan nem jartam magyar iskolaba meg mindig nem irok jol magyarul.Lam Te annyi ev utan is ezt jobban teszed !
Ugy irsz mint egy valodi amerikai,gondolom a sok ev utan az is lettel.Mi mindig tudtunk egymasal bekesen es orommel vitatkozni,most is lesz egy ket reakciom a reakciodra,ha nagyjabbol egyet is ertunk a legtobb dologban.
Csak hogy Te azt kerdezted miert van amerika ellenes hangulat s nem azt kerdezted mi az igazsag sem azt nem kerdezted mi az en velemenyem errol.Igy ezt a valaszt kaptad amire rakerdeztel..
En is europai vagyok es az igaz hogy egyes valaszaim egyeznek azzal amit mint altalanos velemenyt bemutattam:
-engem is zavar az a modus ahogy az USA a rajta kivuli dolgiokat kezeli.En meg Romaniaban eltem a legsotetebb Ceausescu idokben es kozosen utaltuk es szenvedtunk a vilag egyik legprimitivebb es konyortelenebb kommunista diktatutajatol de mar akkor arrol az USA-rol akit mint termneszetes ellenfelet a Szovjetunonak szovetsegesunknek,esetleges tamogatonknak tartottunk megis ugy forditotuk keserusegunkben neha ha okunk volt ra hogy "Uniunea Sovietica Aialalta" ami korulbelul azt jelenti hogy a masik Szovjetunio mert egyes tetteiben ugyanazt a methodust (de persze nem ugyanazt az inditekot )lattuk mint a masik nagyhatalomnak.Trudeau-nak az elhunyt bohem kanadai elnoknek volt egy z itteni topicba talan mar iezett mobndasda:Az USA-szomszedja lenni annyi mint egy elefantal minden este az agyba bujni...
Ezzel csak azt akarom illusztralni hogy meg egy kozephatalomnak,egy szabad demokrata orszag elnokenek is vannak ellenerzesei egy szuperhatalommal szemben.Ez akkor is meg van mikor ok van ra (arogancia,a vilag egyoldalu elkepzelese a sajat model utan,exklusiv nagyhatalmi erdekek kovetese) vagy ha nincs ra oka.
Ez egyszeruen igy van.
Talan nem is lehetne elkerulni,a mertekek masak.
Te ezt nem erezheted mert Te ismered az amerikai logikat es az mar a Tied is,mi nem fogadjuk el.
A masik ok az a tarsadalmi es szellemi fejlodes kulonbsegben van.Mi egy elszegenyedsett kopotas zsentrihez hasonlitunk hosszu dus csaladfaval,aki kenytelen meghuztodni sajat kastelyaba mert egyx ujgazdag megvette azt es eppen most rozaszinure meszelteti a regi Eszterhazisarga kulso falakat es gipsz tigriseket helyez el a portanal a regi vizokado kentaurok helyere...
Mar regen tudjuk a valaszokat azokra a kulturkerdesekre amire egy merikai racsodalkozok,gondolja legtobbunk.
A rationk inkabb hajlik a sok evszazad utan a toleranciara,a masik velemenyenek meghalgatasara es esetleg beepitesere sajat igazsagunkba mint a mindent jobban tudo es egyes sikereket eltulzo es universalisnak tarto ifju nemzet tagja.
Ugyanakkor persze irigyeljuk azt a fantasztikus haladast es eredmenyeket aminek az alapja leginkabb az odamenekult zsenik europai gondolataibol de a hatalmas lehetosegeket dispozitiora bocsajto Amerika segitsegevekl jottek letre.
Azt nem velem valosnak hogy a vilag JO es Rosszra van osztva es hogy odasietve a helyszinre mindjart azt aki leginkabb hasonlit meseink es filmeink hosere kinevezuk Jonak es az ellenfelet Rossznak.
Nem csak bin Ladenrol hanem mint itt mar irtam nagyon sok vilaghaboru utani szemelyisegre vonatkozik Koreatol,Vietnamon keresztul Panamaig..bocsanat azoktol akik ezt mar olvastak.
Vegul legutolsonak a magyar oregek (ha csak Magyaro.beszelunk) nem felejtettek el az 56-os esemenyeket ami a legtobbuk olvasataban bizony a be nem tartott segitseg igeretevel van osszekotve amit legalabb is a Szabad Europa kozvetitesebol veve az USA hivatalos reszetol jott (en szemelyesen inkabb hiszem hogy az akkori Szabad Europa sajat es felelotlen akcioja volt..) es ami a varakozast es a mar lehetlen hosi ellenalasat es halalat annyi magyar ifjunak koveteltek...
Irjal.
Előzmény: Mr Spock (4741)