flyOrDie Creative Commons License 1999.03.02 0 0 514
rez:
minden kérdésedre válaszoltam már ismételten több alkalommal is. Te viszont megint nem válaszoltál az enyémekre.

kérdésed: "A csecsemo ... az elso nehany oraban szuletese utan biztositalak rola, hogy az ertelmes lenyre vonatkozo egyetlen definiciodat sem tudnad rahuzni!"
régebbi válaszom: "... Legfőképpen azt nem tudom, hogy mi zajlik belül a csecsemőben."

kérdésed: "Ha a csecsemo nem ertelmes leny es megsem olheted meg anelkul, hogy gyilkossagot kovetnel el akkor miert olheted meg gyilkossag elkovetese nelkul a szinten nem ertelmes leny magzatot?"
régebbi válaszom: "Ha bebizonyítod nekem, hogy az illető csecsemő nem értelmes lény, akkor maximum annyit mondanék, hogy ha már megszülted, akkor humánusabb lett volna berakni valamelyik erre a célra kirakott inkubátorba. Mer ha nem is értelmes lény, azér még élőlény. Tök feleslegesen ne öljük már meg. "

Na jó némi új gondolat: Mit mondanék akkor ha nem tudnád megalapozni azt az érvelésed, hogy a csecsemő nem értelmes lény, de mégis megölnéd. Személy szerint én - mivel jelenleg nekem nincs bizonyítékom arra, hogy a csecsemő értelmes lény annak elenére, hogy jóval inkább emberszerű, pl. egy magzathoz/zigótához képest minimális segítséggel önállóan is életképes - igazából a fentieknél többet ekkor se tudnék mondani. Mer ha én avatkoznék be a te dolgodba, akkor azt csak nagyon alapos bizonyítékok alapján tehetném. Nem mondhatom azt valakiről, hogy gyilkos, ha ezt nem tudom bizonyítani.

Ehhez a gondolatmenethez még hozzáteszem a te alapfeltevésedet: "habár nem biztos, hogy megölünk egy embert, de elképzelhető, ezért ez gyilkosság". Pedig ebben tévedsz. Akkor ítélhetsz el valakit, ha bebizonyítod hogy gyilkos, nem akkor ha elképzelhető hogy gyilkos.

A magyar jogban azt feltételezték, hogy a megszületett csecsemő inkább értelmes lény mint nem. De a bírói gyakorlaton is látszik ez a bizonytalanság, mert egy csecsemőgyilkos anyát töredék büntetésre ítélnek mintha egy kicsit idősebb gyerekét ölte volna meg. És szerintem igazuk is van, mert ezek az anyák inkább pszichológusra szorulnának (alighanem a maradi stb. környezetükkel egyetemben, csakhogy igazságosak legyünk), több oknál fogva is, az egyik, hogy teljesen megindokolhatatlan dolog a csecsemőgyilkosság, amióta kinn vannak az anonim inkubátorok.

Előzmény: rez (504)