kwest, rostas!
Van igazság abban amit írtok, de mégis azt kell, hogy mondjam Dávid volt a legalkalmasabb aki megpróbálhatta az NBA-t. ASE szurkoló vagyok már több mint 15 éve és Gulyás Robit személyesen is jól ismerem. Az egyik legtehetségesebb európai centernek tartottam és tartom ma is.
Pozíciójátéka jobb, mint némelyik NBA-s kezdő centeré, keze szédületes. Emlékszem arra amikor az AEK Athén ellen egy meccsen már a harmadik Európa klasszis centert fogyasztotta (Cakalidis, Anderson, Arlauckas) és bár kiment bokával játszott mégsem tudták megállítani. Több alkalommal bizonyította, hogy tehetséges, de nagy játékos nem lett belőle és nem is lesz soha.
A egyik probléma a mentalitása. Állandóan lázad, baromi lusta, nagyon nehezen mond le akármiről a sport érdekében (főleg a kajáról) és nyíltan megmondja akárkinek, hogy az egészet csak a pénzért csinálja. Hiányzik belőle az ami Dávid Kornélban a mai napig megvan. Talán az is jelent valamit, hogy a sokat szídott Czigler Lacival egy év alatt elétük azt amit Baggio-val (Gulyás) 5 év alatt nem sikerült. A másik gond a védekezése. Egészen gyenge centerek képesek róla rendkívül sokat dobni. Nem is nagyon emlékszem olyan meccsre, hogy egy igazán jó nevü centert látványosan leszedjen a pályáról. Az NBA-ben persze fejlődhetett volna, de mit számított neki a szaros NBA minimál, amikor a PAU 500.000 (!) dolláros szerződést tett elé. A UTAH JAZZ egyébként megkörnyékezte, de Baggio mereven elutasította. Egyébként meggyőződésem, hogy egy pozitív mentalitású Gulyás bőven megelőzte volna pontátlagban Ostertagot még cserepadról is.
Sitku és Czigler más eset. Az előbbi fizikálisan alkalmatlan a tengerentúlra, a másik túl ügyetlen hozzá, ám mindkettő küzdőszelleme jócskán felülmúlja Baggio-ét. Aki még szóba jöhet az Németh Isti. Marha képzett a srác, gyakorlatilag nincs gyenge pontja, de ilyen kicsikből az NBA-ben Dunát (vagy mondjuk Missouri-t) lehetne rekeszteni.
Bárhogy is nézem Dávid volt a legalkalmasabb, de meglátásom szerint a legnagyobb probléma az volt vele, hogy nem volt posztja. Hármason túl lassú és képzetlen, négyesen pedig túl gyenge fizikálisan (NBA szinten). Ezt már akkor láttam amikor kikerült, de az első évben és a második elején mégis fantasztikusat nyújtott. Aztán számomra teljesen értelmetlenül kirúgták. Azóta sem találja a helyét, nyomdokaiba pedig jó ideig senki nem fog lépni. Sajnos...
Hajrá ASE!