Kedves Lepcsomaszo!
Harmadszori nekirugaszkodasra, remelem sikerul elkuldeni ezt a levelet. Az utolsonal eppen a vegso pont kitetelenel tunt el a szoveg. De sebaj, igy legalabb jobban megtanulom a lecket. A kiejtesrol. Arisztoxenos a zenei fogalmak koruli haoszt a mindenvarosbanmasnaptar jelenseggel peldazza. Felek, ahany gorogot kerdunk annyi kiejtest talalunk. A bolcseszkar melletti teologus kistemplomba nemegyszer invitaltak, most kikemlelem mibol, milyen forman liturgiaznak. Egy koznapi pap, koznapian olvasssa a bibliat, ahogy most a Husvetra emlekszem. En sajnos vallasszegeny kozegben, nehany isklakorusbeli Kodaly zsoltarral nottem fel, amit tudok az a muveszet felol valo. Mindazonaltal egy jo baratom, a florinai arhimandrita, meghivott kolostoraba okorzenelni. Egy fust alatt meg is keresztel. A testvere nyelvesz zseni, akitol bizton kaphatunk valaszt.
Folutve a ket vilaghaboru kozti Iljosz Enciklopediat, igy ir az erasmusi kiejtesrol: ...
a leghelyesebbnek tartott kiejtes, amirol Erasmus a
De recta latini graecique sermonis pronunciatione cimu, 1528-ban kiadott konyveben szol. Az ita itt hosszu e, az ipszilon francia u, a kettoshangzok ajnak, ojnak, einek, eunak stb ejtendok. Erazmusszal szenben Rouhlin az ujgorog kiejtest koveti, ahol a kettoshangzok jotaval adatnak vissza. Ez az iranyzat a jotakizmus, ellentetben az itakizmussal. Az erasmusi mod maig el, irja a
szocikk szerzoje, H. Skalisianos. Errol jut eszembe, a kerdesnek koze van Az Ember Tragediajahoz, a jusion es a homoiusion hitvitahoz? Ha naiv, megbocsass a kerdesert. Mint mondtam, hianyzott a hit az eletembol, a Tragediat meg gyerekfejjel olvastam.
Spir
u.i.: ha erdekel, a kovetkezoben az ujgorog kiejtesrol masolnek ide nehany konybol passzusokat. Nekem jot tesz errol levelezni, mert mire haromszorrra leirom , valamit megtanulok belole. Elnezest, ha Neked mindez mar ismert, es igy farasztalak.