Ja, a hétvégi eseményekről még némely adalék :
Zsuzsa !
Jól értelmezem (már az árak alapján...), hogy az általad kinézett darabok quartz szerkezetűek voltak ?
Mert, ha igen, úgy a szintén quartz IWC Schaffhausen, a Portofino, ami ehhez mérhető darab. Persze itt már nincs szó a mi családunkban is szájhagyományként terjengő szlogenről ("... olyan pontos, mint egy schaffhauseni óra"), mivel a szerkezetének köszönhetően ez épp olyan pontos, mint a többi kvarc, azaz közel tökéletesen. Azonban jó róla tudni, hogy egy "igazi" darab.
Ez úgy kb. 350eFt, szíjtól, tokozástól függően.
És az IWC-k innen indulnak a csillagokat meghódító útjukra. Valahová 74 fényévnyire (fényévente hat db nulla) jutnak.
Ja, tok :
Én is az acél pártján vagyok.
Az arannyal az a gond, hogy egyrészt az a fránya svájci fémjel is drágábban kerül beléje, másrészt az óragyári fazonírozás is embertelenül megdrágítja annak a pár grammnak a fajlagos árát. Csak használtan jó befektetés, amire egyébként tökéletesen megfelel az általad is fellelt Váci utcai kis üzlet (megbízható és szinte kifogástalan darabokhoz lehet jutni náluk, még ha nem is olcsón, de az új ár töredékéért).
És - a korábbi lavina indítójaként - csatlakozva a DOXA véleményekhez :
Szerintem egyáltalán nem jó vásár egy mai darab !
A régi fénye tul.képp itt kelet európában volt csillogó, de akkortájt legalább ismerték nyugaton is. Mára ott már elfeledték, itt még kihasználják az akkori jó emlékeket.
Szóval hajdanán egy vasúti felszerelések beszerzőkörútja során az illetékes a DOXA órák mellett döntött állítólag. Innen származnak az APT féle legendás tenyérnyi zsebórák is. Aztán a megbecsült "nyugdíjas állás" felszereltségeként jó hírre tettek szert érdemes konkurrencia ugyanilyen elterjedtségű megjelenése híján. Így az üres piac szinte megehető volt, amit az akkor még valós hátterű cég meg is tett. Utána persze mindenki ezzel kötötte össze a jó óra gondolatát.
Aztán persze Ők is megszűntek létezni. Mígnem egy közel-keleti diák - aki nem átmeneti pilótának adta a fejét, mint manapság némelyik - tanulmányai után svájcban befektetett egy általa korábbi itteni tapasztalatai szerint szépen feltámaszthatónak ítélt óramárkanévbe, a DOXA-ba.
Tehát újra létrejöttek és elkezdtek kommersz darabokat annál valamivel drágábban az itteni piacra szórni. Hát, a magyarok pedig rábuktak, mint gyöngytyúk a langyos tak...ra.
És mindeközben a Biel-i órásmesterek legtöbbje sem tudta, hogy egy ilyen név ismét(?) létezik. Tényleg fantomcégnek hihető, mint azt Fifu topictársunk is alátámasztotta azzal, hogy nem fellelhetőek. Azonban azóta sikerült beszélnem egy vidéki órással (aki mellesleg az Ó.M. egyik szakírója is) és tőle az előzőek jó részén túl úgy értesültem, hogy neki sikerült a közhírré tett címen az összeszerelő üzemet megtalálnia. Egy olyan épületben, mint az ügyvédi irodák, több cég lakozik. Az egyik emelet oldalszárnyán a felirattal DOXA S.A. Na, ott kék köpenyes (sic!) emberek a beszállított meglehetősen alap tokokba beszállított, változtatás nélküli szerkezeteket pásszítanak és irány a dexion salgó polcon lévő doboz, majd a szállítás. (Topiclakók : ugye, hogy nem egy IWC, de nem is egy NOMOS ?!)
És mindez olyan minőségben, hogy az említett órás rövid idejű forgalmazását követő hosszadalmasra várható panasztömege miatt ki is szállt ebből a bizniszből.
Na, végre kiírtam !