APT Creative Commons License 2001.10.04 0 0 2699
OYSTER: Kis hazánkban szerintem összesen öt svájci márka volt az "átkosban" közismertnek nevezhető. Ezek a CORNAVIN (a leggyakoribb, legolcsóbb svájci óra volt a 70-es évek végéig (az oroszok is gyártották licencben!!!), a DOXA, majd komolyabb márkaként került az oraszágba OMEGA, LONGINES, és "non plus ultraként" kis számban IWC. Az én acél 1962-es IWC-m a maga idején 7000 Ft volt, amely akkor egy jól kereső ipari munkás több, mint fél éves keresete volt. És a 60-as évek idején a magyar bérek (vásárlóerő tekintetében) még egyáltalában nem voltak fényévekre a nyugati bérektől! A több márka legfeljebb a gyűjtők, órások körében volt, lehetett ismertebb, hivatalosan gyakorlatilag nem jött az országba belőlük, valutája meg legálisan nemigen lehetett sok embernek, hogy hozzon kintről magának ilyeneket (meg aztán ki sem engedték az embereket). Érdekes, hogy ugyanakkor a DOXA és a CORNAVIN meglehetősen ismeretlen, hétköznapi név volt nyugaton. Így persze nem nagyon találkozunk sokféle régi órával, inkább olcsó tucatórákból van sokféle, mert ebből mindenféle "IMPEX" külker bűnszövetkezetek hoztak be kisebb-nagyobb mennyiségeket, és olcsó tucatórákat a szerencsés turisták is sokszor hoztak magukkal. Igaz, a 80-as évektől már sok minden bejött, de ezek talán már nem voltak olyan mennyiségek, hogy most velül legyen tele a bolhapiac (vagy még nem érték azt el). A BLANCPAIN pedig nem csoda, hogy ismeretlen, hiszen nagyon drága, és nagyon keveset gyárt. Az OREX üzleteiben pedig még azt sem tudják, mi a különbség az automata és a kvarc óra között. Miért pont a BLANCPAIN-t, a BREGUET-et, a LANGE-t ismernék? És hát ha lehetne kapni sem hiszem, hogy sorba állnák a milliós árfekvéstől startoló órákért... Ehhez még sajna csórik vagyunk...

A NOMOS-t pedig érdemes és tisztességes gyártónak tartom. A NOMOS órák nagyon szépek, jók, kellemetesen letisztultak. Csak arra akartam rámutatni, hogy sokszor nehéz megmondani, mitől is lesz egy "név" naggyá. Nem biztos, hogy a műszaki-tudományos ínyencség szükséges, avagy éppen elégséges ehhez. A NOMOS ugyanakkor nagyon ügyesen alig költ reklámra, inkább igyekszik az összes jobb órásüzletben jelen lenni. A drágaság is relatív, a többi német presztízsórához képest olcsó. De pl: egy F-C HeartBeat ugyanannyi pénzért szerintem sokkal nagyobb "durranás".

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: Törölt nick (2697)