Vgyuri Creative Commons License 2001.10.01 0 0 1501
Az általad használhatatlannak megadott példa szerint (45", 47") a különbség 2", azaz 30-60 méter, attól függően, hogy szélesség vagy hosszúság. Ha csak ennyi hiba lenne, akkor mindenki az összes mancsát összetehetné. Javaslom, olvasd el pár hétre visszamenőleg ezt a topicot, és megtudod, hogy mekkora b@zdmegek vannak még két egymás mellé tett és egyszerre leolvasott GPS-nél is. Akkor mit vársz egy olyan adathalmaztól, ahol az adatközlő térképről olvassa le a koordinátát, aminek saját rajzi és nyomdai hibája, térképdatum eltérése, kalibrálási hibája is többtucat méter különbséget eredményez. Csak egy példa: az 1: 200 000-es térképen egy vasútállomás szimbólum rajza kb 3" (60 méter) helyet foglal el, és egy vasutállomás még van is ekkora. De egy 7 méter széles betonút szintén kb. 1 mm-nek, 200 méternek látszik a térképen, holott a lépték alapján 0,035 mm-es mikrovonalnak kellene lenni.
Én most csak a saját, térképről helyesbített adataimról beszélek. Ezek után már el sem merem küldeni neked az international waypoint registry egész Európát felölelő 40 000 pontot tartalmazó adathalmazát, mert az teljesen eltérő forrásokból van összeválogatva. Csak egy péda: A Csávoly TV-adó kétszer szerepel, mert két forrás másként nevezte. A kettő közt 10', tehát kb. 20 km az eltérés. nem véletlen, hogy a BadGe által is használt NIMA adatbázis csak 11 pontossággal közli az adatokat, mert még ez sem biztos.

Ha te olyan adatbázist akarsz csinálni, ahol minden pont a másodperc törtrésze pontossággal szerepel, akkor legjobb lesz ha minden pontot magad keresel fel, lehetőleg 1-2 hét eltéréssel többször is, átlagolod a legalább 15 perces mérések eredményét és ezt teszed közé. Más forrásból csak ilyen használhatatlan adatokat tudsz kapni, mint amit én adtam.

Javaslom, hogy mielőtt a más sok-sok fáradtsággal összeállított adathalmazát használhatalannak minősíted, ellenőrizd egy későbbi időpontban a saját magad által GPS-sel felvett adatokat.

Előzmény: Cav (1500)