Jveres
2001.10.01
|
|
0 0
56
|
Hali!
Elnézve a kialakult vitát na meg végignézve az eddigi "Az év természetfotósa" pályázatok nyerteseit eszembe jutott valami. Az, hogy ebből ki mit szűr le rátok bízom. Szóval a mese, vagy történet:
Nem tudom mennyire ismeritek a magyar kutyatenyésztőket, azt a világot? Vannak ugyebár a tenyésztők, akik esküsznek egy bizonyos fajtára (ezzel nincs is semmi baj). A "profik" (leginkább azokat nevezhetünk profiknak, akik ebből élnek) klubbokba tömörülnek. Ha valami érdekellentét merül fel, akkor alakítanak egy másik országos ellenklubbot (lsd. németjuhász-tenyésztők). A lényeg a versenyeken, kiállításokon van. (Még valami: a tenyésztők egy része tényleg azért tenyészt kutyákat (a megélhetés mellett), mert szereti őket, egy másik részük leginkább csak a pénz miatt) Szóval úgy zajlik egy ilyen kiállítás, hogy a rendező klubb egyik fele a zsűri és érdekes módon leginkább (persze nem kizárólagosan) a klubb másik fele nyeri a lényegi díjakat. Aztán a következő alkalommal megfordul a dolog. Ez egy iszonyúan zárt és belterjes világ, ahová nem egyszerű bejutni (szinte lehetetlen). Az egész egyfajta önnfenntartó mechanizmus. Miért??? Nagyon egyszerű a válasz. Ha a kutya pedigréjén minél több Cacib, CIB, Áfa, Béfa ,... díj szerepel a kölykeit annál nagyobb esélyel lehet eladni (leginkább sznoboknak, akik ezért hajlandók fizetni, vagy más tenyésztőknek, vagy külföldre). Szóval a képlet nagyon egyszerű: zárt csoport-> díjak saját maguknak-> nagyobb értékű a kutyakölyök. Igazából még teljesen elitélni sem tudom őket, hiszen "ötletes" megoldás a pénzcsinálásra. A fő bajom, hogy nem tartom etikusnak, hogy ezeket a versenyeket országosnak, megyeinek,...stb. hirdetik meg. (Mindig vannak reménykedők, akik próbálnak valamilyen díjjat begyűjteni. Elég kis sikerrel.)
Mielőtt bármiféle keserűséggel megvádolnátok, bár nekem is van kutyám ,soha nem jutott eszembe ilyen versenyen indulni (bár többek szerint érdemes lenne). A történetet pedig olyan ember is megerősítette, aki tagja ilyen klubbnak.
Hát ennyi.
Jenő |
|