khmm...
Pedig mondom... vagy kettős szigetelésű berendezéseket használsz, rossz esetben egy helyen földelsz, vagy ha kukacos vagy, biztonsági trafót használsz. Sajnos a földhurok kivédésére nincs más mód. Rossz eset pl. egy elektromosan hibásan tervezett vagy kivitelezett erősítő, magnó, vagy akármi. Kondikkal kíváncsi lennék, mit tudsz elérni. Nekem hál' istennek kettős szigetelésű minden, kivéve a számgép. :) Egyébként odaírtam, de akkor most is, csak másképp: Aki nem ért hozzá, nem tud mérni, lehetőleg ne kísérletezzen!
Kis stúdiónkban viszont muszáj volt megválni néhány berendezés földelésétől, másképp nem volt csend. mr_ricsi szerinted mi a teendő, ha:
1db CD lejátszó (Teac) kettős szig.
1db hangpult (Behringer) földelt
1db kompresszor-limiter (Behringer) földelt
1db végfok (ROTEL) kettős szig.
2db hangfal (passzív, JBL) -
van bekötve 1 db elosztóra (földelt) és alaphangon brumm jelentkezik? Mert ha vagy a hangpult, vagy a kompresszor földelését megszünteted, eltűnik a brumi. No? Mit kondenzátorozzak?
Szóval, nálunk minden földelt, vagy kettős szig., kivéve a hangpultot... és nem életveszélyes, mert az érintésvédelmi mérések szerint tökjó a módszer. Ráadásul a brumm is eltűnt.
A kábeltévé jó ötlet. Nekem 2 db 22nF-os kondi (kerámia, 2kV) van sorba kötve az antennakábellel, (fémdobozban, F-csatikkal) mert a TV-tuner kártya is brummosítana. Már ha csak azt a 130V-os feszültségkülönbséget nézzük is, durva lenne a kártyát direktbe dugni.