leha Creative Commons License 2001.09.18 0 0 54
Csülök: tényleg más ... az együttérzésemre bárki igényt tarthat, a gyászomra nem!

"Egyébként attól akit nem rendített meg az eset, senki nem várta, hogy bármeddig csendben maradjon, csak azoktól akik
önmaguktól is úgy érezték, ezt meg kell tenniük."

nocsak? hát az a topik itt ékes példája annak, hogy azokon kérjük számon nemgyászolást, akik nem akartak gyászolni

tudod az együttérzésben nem az a szép, hogy magamat, anyámat, gyerekemet képzelem az áldozat helyébe, mert akkor mindjárt nem őket gyászolom, hanem magamat, anyámat, gyerekemet. az együttérzés akkor szép, ha annak a tragédiáját is átérzed, akihez semmi közöd, akinek az életmódjával sem érzel közösséget, aki olyan országban él, amelyikről nem is hallottál ...

szóval nem érzem úgy, hogy jobban meg kéne rázni a dolognak, mint egy eritreiai halálos zavargásnak, vagy valami maláj járványnak ...

ismétlem: nem az az alapvető baj, hogy sokan azt hiszik, hogy csak a civilizált amerikaiakat kell meggyászolni, mert a retkes arabok/sárgák/feketék/stb úgyis sokan vannak/maguknak keresték a bajt/meg egyáltalán kit érdekelnek; hanem az a fő gondom, hogy megpróbálják nekem megmagyarázni, hogy mekkora prosztó vagyok, mert nem gyászoltam ... és amikor szembesítjük vele őket, hogy ezen az alapon ő is prosztó, mert hánymillió embert nem gyászolt meg eddig, akik ugyanannyit jelentettek neki, mint nekem azok az amerikaiak, akkor már bősz amerika-utáló vagyok ...

nemtudom, érted-e?