LamaXX Creative Commons License 2001.09.09 0 0 34
2. A fő probléma az expedícióval kapcsolatban az volt, hogy eleve nem visszatérőnek tervezték az utat, halálra szánták. Ennek nincs köze ahhoz, hogy kipróbálják a súlytalanság élő szervezetekre gyakorolt hatását, azt úgy is lehet, hogy vissza is hozzák.

Épp ez az, hogy nem lehetett. Iszonyú sok pénzbe került volna. Abból a pénzből például (tipp) többezer kutyát lehet élete végéig kiváló menhelyen tartani, az elaltatása helyett. Altatás alatt természetesen megölésről van szó, de így nem olyan durva.

Sőt, úgy sokkal értelmesebb, hiszen a visszatért élőlényt még meg is vizsgálhatják.

Ok, ha szerinted így értelmesebb, akkor miért nem így csinálták? Szerinted boldogan élvezkedtek a bajkonuri iszonyatos, embertelen GÉPEK mögött a hájas, embertelen oroszok, amikor szegény Lajka az utolsókat lélegezte? Talán felvették mpegbe, hogy az internet szadoanimál használói boldogan verhessék rá a f*ukat?

Úgy beszélsz, mintha valami bolygóközi díj lett volna kitűzve, amit az "űrverseny" győztese kap, és aztán jótékony célra költi az elnyert pénzt. Ráadásul Lajka és társai feláldozásán múlott volna a befutás sorrendje.

Helyes meglátás, bolygóközi ugyan nem volt, de nemzetközi igen. Százmilliószor akkora pénzekért, mint egy kutya megmentése. De ezt már írtuk.

A kérdés mélyén pedig " a cél szentesíti-e az eszközt? " probléma van.

A kérdés mélyén az emberi naivitás alapvető problémája van, tudniiliik, hogy a nem éppen érdemei, még csak nem is képességei, hanem szerencséje okán jobb sorba született emberek ahelyett, hogy más, náluk kevésbé szerencsés sorsú emberek mentésébe fognának, inkább azon balhéznak, hogy jajj mi van szegény kutyákkal. Jártál már Afrikában? De nem ám a tengerparti üdülőkben, hanem a dzsungelben? Esetleg a Száhel-övezetben? Gondolom, ha lehetőséged van rá, szívesen befogadsz egy kóbor kutyát vagy macskát. Talán már meg is tetted nem egyszer. Befogadnál-e egy hajléktalant? Vagy netán jobban szereted az állatokat, mint az embereket?

Te, aki itt netezhetsz, benne vagy a 6milliárd emberből a legjobban élő 100millióban. Az egész Földön azon kevés többsejtű lény között vagy, aki valószínűsítheti, hogy élete természetes úton fog véget érni. Miért? Mert jobb vagy? Mert kiérdemelted? A lóf*t! Azért, mert SZERENCSÉD van! Honnan vagy te ilyen veszett biztos benne, hogy jóra használod ezt a szerencsét? Honnan ez a féktelen öntudat? De szeretnék egyszer én is ilyen veszett biztos lenni az én saját céljaimban!!!

Jól látod, hogy a malacokkal és szarvasmarhákkal stb. elkövetett tettek is kegyetlen bűncselekmények. Láttad esetleg a tv2-őn mostanában azt a riportot, hogy milyen szörnyű -és törvénnyel is ütköző - körülmények között szállítják Mo.-gon is ezeket az állatokat? Az állatvédők (pl. a Rex) kétségbeesetten próbálják elérni, hogy legalább a létező törvényeket tartsák be. Nem az a lényeg, hogy engem "zavarnak-e", -- hanem, hogy mi történik velük.
Egyébként kb. öt éve nem eszem húst, nem vásárolok bőrből vagy szőrméből készített dolgokat és a többi.

Helyes. A létező törvények be nem tartásának elítélése (és ennek akár a létező törvényekkel ellenkező formában való kifejezése) pl szerintem ebben az esetben erkölcsileg helyénvaló. VISZONT amíg én ember vagyok, addig először jönnek az emberek, és utána a kutyák. Sajnos azonban az emberek sora is még igen hosszú, ezért sajnos a kutyusoknak még a lehető legjobb esetben is minimum 50 évet várnia kell... örülnék, ha nem így lenne, de veletek ellentétben, én nem szakadok el a realitásoktól.

De mondok mást. Tegyük fel, hogy zseniális mozgalmatok békés úton sikeresen eléri a végső győzelmét - rókabőr kabát, disznóhús és egyebek örökre betiltva. Eredmény: az összes rókát, disznót halomra gyilkolják és fehérjefeldolgozóban feldolgozzák műtrágyának. Ezt szeretnéd? ...ezek az állatok az emberhez csatolva, az ember függelékeként élnek. "Természetes" élőhelyükön életképtelenek lennének, például mert teljesen leszoktak a mozgásról vagy mert szervezetük a minél kevesebb kajából minél több hús termelésére állt át. Megjegyzem, életük sokkal kellemesebb és örömtelibb, sőt, várható értékben talán még hosszabb is, mint vadon élő rokonaiké.

Az van, hogy vannak olyan emberek és szervezetek, akik azt gondolják, hogy megölhetnek élőlényeket a céljaikért és érdekeikért, és meg is teszik,

Én is megteszem. De meg ám. Például jött ide egy légy pár napja, nem volt vele semmi gond, csak zavart, hogy zümmög. Megvártam, amíg leszáll, utána pontos tervezést megvalósító villámgyors, precíz mozdulat eredményeképp szétkentem az asztalon.

és vannak olyan emberek és szerveztek, akik nem, és meg is próbálják változtatni ezt a kegyetlen állapotot. Nem csak állatvédők vagy én, hanem egész kultúrák, társadalmak is léteznek, akiknek egyáltalán nem ilyen a hozzáállásuk az élőlényekhez, pl. Tibet, és máshol is.

Sőt, még az is van, hogy vannak emberek és szervezetek, akik úgy gondolják, hogy céljaik és érdekeik érdekében más embereket megölhetnek, és meg is teszik. Ők nem zavarnak?

Tehát azzal, amit erről mondasz, ahogy állást foglasz, választasz, valamelyik térfélre állsz.

Bizonyám, kicsit zűrös dolog ez... egyfelől van ugyebár a disznók halomra kínzása kivégzés előtt, amiért néhány kamion totálkárosra verése véleményem szerint apróság, másfelől viszont van a sok ostoba, elhízott, jóltáplált, TÚLTÁPLÁLT, eszeveszett emberiség- és technikaellenes szájtépő, akik a disznóölők után komoly eséllyel a másként gondolkodókat fogják sorra venni...

Harmadrészt meg van 1000000000 ember a Földön, aki nem akkor iszik, amikor szomjas, hanem akkor, amikor van mit. Meg másik három-négymilliárd, aki az evéssel áll ugyanígy.

Tehát ezek alapján a lelkiismereti optimumot követem, és ez a harmadik tényező hosszútávú javítása. A választásban sokat segít, hogy ez alapvetően összhangban van lokális csoport-érdekeimmel, de ez már offtopic.

Nem bújhatsz ki a választás felelőssége alól, mint ahogy általában az életünk minden pillanatának felelőssége alól sem.

De nem ám. Sok szegény éhenhalt néger kisgyerek lelke fogja a kutyahadsereged vádolni odaát.

Ha megpróbálsz nem tudomást venni a dolgokról, passzív vagy, azzal is állást foglalsz, a nem cselekvés is tetté válik.

Úgy bizony.

A világ és a jövő nem egy megváltoztathatatlan valami, amit készen kapunk, és csak az a dolgunk, hogy elszenvedjük.

Öööö izé, te hol is küzdöttél meg azért, hogy félig éhenhalt északkoreai helyett itt jóltáplált kutyavédőként oszthasd az észt a neten? Talán "előző életedben"? ;-)

Előzmény: LAJKA (32)