wamzer Creative Commons License 2001.09.08 0 0 54
Jaja. A zenészek nem ebből élnek. Ettől függetlenül a másolás sérti a szerzői jogokat, a többbszörözés, értékesítés joga persze, hogy a szerzőé lenne. Tehát valóban jogsértést követünk el tömegesen, azt azért megjegyezném, hogy a zenészek általában a cédémásolgatást akkor nem szeretik, ha valaki kereskedelmi célokra másol, és árulja a másolt cédét, esetleg hamis borítóval, stb. Emlékeztek, ilyen volt a kilencvenes évek elején a hamis lengyel kazetta dömping. Az ellen nincs kifogásuk, hogy valaki a barátjának lamásolja a cedet.

Ez persze a jogi felelősség alól nem ment fel, én is szívesebben megvenném az original korongot, de nem megy, elvileg akkor az elmúlt másfél évben kb. 200e HUF-ot költöttem volna cédére, ha 5000-et számolunk egy korongért. Ennyi pénzem meg nem lett volna erre a célra (másra sem nagyon), tehát vszinuleg akkor sem vettem volna meg őket, ha nem tudok cd-t iratni. Viszont így szvsz. kárt sem okoztam, hiszen nem mint potenciális vásárlóerő "nyergeltem" át az illegális másoláshoz, tehát nem csökkentettem a kiadótársaság, illetve rajta keresztül a zenész tervezett bevételeit, ellenben megismertem egy rakás új zenét, ami esetleg arra inspirál majd a jövőben, hogy elmenjek konvertjükre pl., és akkor végső soron az ő kontójukra fizessek.

Előzmény: kozakz (53)