V.László Creative Commons License 2001.09.06 0 0 237
Én ezt a két sorbakötött polarizált kondis kísérletet már megint nem értem, hogy van ez, mit bizonyít ez? Légyszi, megint mint a kisiskolásoknak, úgy magyarázd el nekem...!
Azt tudjuk, hogy tökéletes szigetelő nincs. Ezt nem hinném, hogy be kellene bizonyítani.
A polarizált kondi tartós működésével kapcsolatban két aggályom van, általánosságban.
Az egyik az, hogy mi van akkor, ha egy nagyon lassú relaxációs változás exponenciális csökkenésű görbéjének a lapos, alig változó szakaszát mérem mintegy állandónak. A másik aggályom: nehogy már a 21. században kelljen feltalálni a polarizált szigetelőt, illetve az általa keltett hatásokat!!! Az első aggályomra talán válasz lehet, hogy energetikailag rendben van a dolog, végeredményben nagyon hosszú idő alatt csak azt az energiát kapjuk vissza, amit a felpolarizáláskor bevittünk a rendszerbe. Ezt lehetettlen bizonyítani a hosszú idő és a csekély energiák miatt. Viszont az a tény, hogy újra töltődik a kondi tartós kisütés után is, azt mutatja, lehet, hogy kiegészíteni kell klasszikus
erőtérrel történt magyarázatot. Az ugyanis az egyszeri feltöltődést megmagyarázza, de ha jól értettem, akkor az ilyen újra meg újra feltöltődésre meg kisütésre nem működik (vagy csak már megint én nem értem).
Előzmény: M.Béla (236)