Sveriges fana Creative Commons License 2001.09.05 0 0 36
én csak felületesen olvastam el ezt a topicot, ugyhogy lehet, hogy amit irok, már ki volt fejtve, de szerintem teljesen jogos a jelenlegi magyar cd- árak mellett, hogy cd-ket másollunk, az internet térhódításával pedig a zenészeknek is számolniuk kell. hadd fejtsem ki mindkét álláspontomat egy kicsit részletesebben.

a cd másoláshoz csak annyit, hogy amikor tavaj kinn voltam londonban, a cd-k átlagára 7 font körül volt, a font akkoriban kicsit több volt 400Ft-nál, így a cd olcsóbb volt, mint 3500Ft (átlagban, 500Ft/1fonttal számolva) (egyébként a legdrágább cd is 10Font körül mozgott, ami 4000Ft körüli. Nomármost magyarországon már alapban drágábbak a cd-k, és ehhez még hozzá kell venni, hogy itt jelentősen alacsonyabb az átlagbér szinvonala. Sokan verik a nyálukat, hogy a zenészeknek is meg kell élni, igen ám, de a 6000Ft os cd árnak legalább a fele a csüzlet árrése (hanem több), szal amig ilyen nevetségesek a cdárak, ne is várják, hogy vásárolni fognak. Egyébként ha levinnék az árakat nem csökkenne a bevétel, mivel több cd-t vennének meg...
erről azért irtam ilyen speckón, mert a cd írás leginkább magyarországon virágzik, más a helyzet nyugaton, ahol inkább az mp3 az interneten jelenti a zenészeknek a fő gondot...

szal szerintem az alapvető probléma, hogy a legtöbb zenész figyelmen kívül hagyta az internet adta lehetőségeket, és annak térhódítását, és ugyszólván elszaladt mellettük a fejlődés. Hadd mutassam be rögtön egy ellenpéldán, hogy ezt hogyan tutták volna elkerülni: Steve Vai ugyanis minden uj lemeze előtt feltesz egy mp3demót (részleteket a számaiból) ingyen letöltésre, hogy a fanok hadd halgathassanak bele otthonaikban, kényelmesen a lemezekbe (én pölö azér' nem szeretem a Violint, mert ott bár meg lehet hallgatni (rendszeresen le is járok, és az uj albumokat mindíg meghallgatom), de állandóan ott rosszalló tekinteteket meresztenek rám, holott töküres a bót, és ha már megveszem, hadd hallgassam már meg (más kérdés, hogy aztán ugysem veszem meg).
namindegy, csak annyit akartam mondani, hogy létre lehetne hozni, valami rendszert erre a célra, mongyuk valami jelképes összegér le lehessen tölteni, ami persze 100%-ban a zenészeké, vagy demokat feltenni, vagy akármi, csak ez a fejhomokbadugós dolog nemteccik, és ha a zenészek nem teszik meg az első lépéseket a helyzet konszolidálására, (és ezalatt nem azt értem, amit a Metallica csinált...) örök probléma lesz ez nekik. Szal tessenek fejlődni, meg levinni a CD árakat...
GG