sukosdg
Sajnos a tények azt mutatják, hogy nincs igazad.
1. A szállítási költségek,mivelnem egy db óra jön, hanem több óra, dobozok, fadobozok, kirakati display-ek, ez az amaz, kb. 100 DEM-től 600-700 CHF-ig terjednek. Ráadásul sokszor (a bizosítást leszámítva) semmi köze nincs a benne szállított értékhez,mivel a tömeg és a terjedelem többé kevésbé független az értéktől.
2. Minden gyártó (nem csak az óraiparban, dolgoztam eleget más szakmákban is) a nettő összeget írja elő ajánlott fogyasztói árnak. Az Áfa ebbe sehol nem számít bele. Ezen azonban nem szeretnék a továbbiakban vitatkozni, jelenleg is van egynéhány kizárólagos szerződésem, a megelőző tíz évben is láttam néhányat, mindegyik esetében ez van.
3. Az Armbanuhren Katalog a legszarabb médium amit életemben láttam. Sehol annyi silány és összecserélt képet, rossz és összecserélt árat nem láttam. Ezt talán csak az Uhren Magazin tudja felülmúlni néha. Szakszerűtlen cikkek iszonyatos mennyiségű hibával, egyszerűen borzalom. Egyetlen autentikus szaklap szerintem a Chronos, ahol nagyon ritka, hogy valami komoly hiba kerüljön bele és a képcserék is nagyon ritkák. Nem beszélve az újság színvonaláról, amimessze veri az összes többit. Nekem egy dolog nem tetszik, hogy amikor bemutatnak pl. 20 automata kronográfot, az összes jelölt 90 %-a 3 csillagot kap az ötből, úgyhogy az értékeléssel semmit nem lehet kezdeni. De különben OK.
Az árak kaotikus közzététele egy az egyben vonatkozik a watchbizz.de-re is. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ha ráklikkelsz az "Uhren" feliratra, kiválasztasz egy márkát, majd a megjelenő óráknál a "Mehr Infos" szövegre, a sok okos adat végén a következő szöveg jelenik meg:
"Alle Angaben ohne Gewähr.
Alle Preise sind geschätzt und nicht die Preisempfehlungen der Hersteller."
Magyarul: A közölt adatokért nem vállalunk felelősséget. Minden megadott ár körülbelüli érték és nem a gyártók javasolt fogyasztói árai."
Ők legalább odaírják, mert ugyanez vonatkozik a fent említett újságokra is.
4. A külföldi kereskedők semmilyen vámot nem fizetnek, nem kell nekik, mert vámot általában (már ha a számlát elfogadja a vámhivatal) nekünk sem kell fizetni. Az Áfa különbség a német árakban ugyanúgy bent van a svájciakkal szemben (én minden árlistát megkapok a környező piacokról, úgyhogy látom rajtuk), svájcban ugyanis olcsóbbak az órák. Ezen túlmenően nekünk a svájci árakhoz kell mennünk (kivéve persze Nivrel), ami amúgy is néha eltér a némettől. Előfordul ugyanis, hogy pl. a német FC importőr vesz x száz darabot egy modellből, vagy eladhatósági okok miatt (pl.kézi felhúzó) leáraz egy modellt a többihez képest. Ilyen volt tavaly a hordó alakú kézi felhúzós Heart Beat, aminek Németországban kb. 20 %-kal alacsonyabb volt az ára, mint kellett volna. De csak ennek az egy órának. A többi kb. 6-8 %-kal kerül többe, mint Svájcban.
Amúgy elég parttalannak érzem ezt a vitát, mert én konkrétumokról beszélek, APT is, Te meg csak hozzánk vágsz egy-két jólértesültségi információt, ami adott körülmények között igaz is lehet, de nincs benne a gyakorlat. (Pl. az EMS nincs képviselve Neuchatelben, vagy a gyártónak szerződése van egy drágább szállító céggel és meg sem kérdeznek, hogy mit akarok, és még sorolhatnám.)
Ma még írok nemsokára az érdekességekről.
Halandó Nem-órás (de azért még) Mester