Thoughts Creative Commons License 2001.08.31 0 0 70
Kedves hozzászóló!

Én - igazság szerint - hiányoltam a definíciódból az időben való gondokodásnak a képességét! (Bár a "mintha" játékokban ez valamelyest benne van.)
Egyetértesz abban, hogy az időben előre vagy hátra való gondokodás képessége fontos tulajdonsága a tudatnak?

Te emellett nagy hangsúlyt fektettél a nyelvere.
E szerint Te a tudat jelenlétének elengedhetetlen fontosságúnak tartod a nyelv jelenlétét?
A harmadlagos reprezentációk miatt?
Ez azért fontos, mert ezt írod:
"Ha megpróbálom kényszeríteni magam, hogy belül ne fogalmazzak meg szavakat, mondatokat, akkor az agyam mintha üresen kattogna, nehezen tudom azt mondani, hogy ilyenkor "gondolkozom", talán még azt sem, hogy igazából muködik a tudatom. Kifejezetten bamba és öntudatlan állapotba kerülök ilyenkor."
Én a jövőn és a multon is tudok képekben gondolkodni. Persze nagyon megeröltető, de tudok. Namost, ha kikötjük, hogy a tudatos gondokodáshoz kell a nyelv, ez nem minősül tudatosnak, viszont ha ezt nem kötjük ki, akkor szvsz nyelv nélkül is lehet tudatos valaki. (De persze mindehhez tudni köllene mit is jelent tudatosnak lenni.):

Amúgy.
"Azt a tényt, hogy magáról a másodlagos reprezentációról és annak kombinálásáról repretentációval rendelkezünk, nevezzük harmadlagos reprezentációnak."
Én is olvastam Csányi Úr könyvét, de nem emlékszem pontosan. A harmadlagos reprezentáció ugye arról is szól, hogy képes vagy belegondolni abba, hogy mások képesek belegondolni valamibe?

"Az egy katartikus dolog lenne, ha ugyanezt delfinekre bizonyítani lehetne."
Van ötleted valamiféle kísérletre? (Csak a játék kedvéjért!)

Előzmény: hozzászóló_ (67)